Nu este foarte clar cum trendul de a juca Balena Albastră se răspândește tot mai mult și ce îi determină pe cei mai mulți dintre adolescenți să recurgă la astfel de acțiuni.
Jocul Balena Albastră capătă din ce în ce mai multă faimă pe rețelele de socializare. Și asta nu din pricina unor rezultate de seamă sau pozitive, ci din cauza părerii generale că jocul este responsabil pentru un număr tot mai mare de sinucideri din rândul tinerilor.
Inspectoratul Școlar Argeș a transmis către toate unitățile de învățământ din județ indicația ca, în perioada următoare directorii, învățătorii și diriginții să realizeze ședințe cu părinții pe tema jocului sinucigaș Balena Albastră.
Decizia a fost luată încă de săptămâna trecută, iar, între timp, se pare că a apărut și primul caz de elevi care ar fi încercat jocul. La Școala Carol I din Curtea de Argeș mai mulți copii au fost găsiți zgâriați pe mâini, semn că ar fi încercat de jocul mortal.
“Copiii s-au zgâriat pe mâini cu capătul unei ascuțitori. Au considerat că astfel sunt și ei jucători ai acestei aplicații. Am luat măsuri acolo. Copiii au primit consiliere psihologică, am anunțat familiile copiilor. Vom face ședințe cu părinții în tot județul pentru a-i informa despre acest fenomen. Cu diriginții trebuie să monitorizăm activitatea elevilor atât la ore cât și în pauze pentru a preîntâmpina astfel de cazuri în județul nostru”, a afirmat șeful inspectoratului școlar județean Argeș Dumitru Tudosoiu.
Ce este Balena Albastră și cum se joacă
Balena Albastră este un joc din mediul online care îi manipulează pe tineri să completeze 50 de sarcini, pe parcursul a 50 de zile. Obligațiile pe care jucătorii le au nu sunt simple și cele mai multe au implicații dăunătoare pentru o minte încă fragedă. Aceștia trebuie să își încrusteze pe piele tot felul de înscrisuri și desene, să vizioneze filme horror și să se trezească la ore neobișnuite din noapte. Deja putem să observăm câteva efecte nefaste ale jocului și se știe de ceva vreme că un stil de viață nesănătos și expunerile constante la activități și imagini care prezintă o fațetă întunecată a realității nu fac decât să accentueze starea de neliniște inițială, promovând în rândul unora, cu un spirit mai puțin puternic, gânduri sinucigașe.
Modul de joc este simplu, implicațiile sale sunt mai grave. La înscriere, participantul intră sub tutela unui administrator, care îl „îndrumă” prin sarcinile pe care le va avea și îl va „ajuta” să își ducă la îndeplinire „obligațiile”. Acestea nu sunt obligații în adevăratul sens al cuvântului, pentru că nimeni nu este legat de mâini și de picioare și forțat să realizeze acele acțiuni asupra sa, dar jocul nu le oferă prea multe opțiuni. Administratorul le amintește constant că, odată ce au început jocul, nu mai au posibilitatea de a scăpa, iar în momentul în care jucătorii ezită să facă ceea ce li se cere, acesta recurge la amenințări asupra lor și asupra familiei lor. Continuarea o găsiţi aici!