0.2 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Simbolul rezistenței anticomuniste este înrădăcinat puternic în Argeșul de poveste

Alte Știri

Simbolul rezistenței anticomuniste este înrădăcinat puternic în Argeșul de poveste. Pe valea Râului Doamnei în sus, spre nord, unde domină culmea “Vârfului Strungii”, la poalele munților Făgăraș, într-o ultimă constelație de așezări rurale, se află comuna Nucșoara.

Istoria acestui ținut de legendă este fascinantă, tulburătoare, având în vedere rezistența la agresiunile dictaturii. Nu în ultimul rând acuratețea sufletească, priceperea și hărnicia locuitorilor săi.

Simbolul rezistenței anticomuniste este înrădăcinat puternic în Argeșul de poveste

Nimic nu a alterat demnitatea, iubirea de pământul natal și de obiceiurile străbune ale locuitorilor comunei Nucșoara.

CITEȘTE ȘI. Taxa de succesiune în 2024. Cu ce a venit nou, mătușa Tamara. Ups

Unul dintre obiectivele de interes din localitate este casa fostei luptătoare anticomuniste Elisabeta Rizea. Eroina din Nucșoara, așa cum mai este cunoscută Elisabeta Rizea, a devenit, după 1990, un simbol al demnității și al rezistenței împotriva comunismului.

Alături de soțul ei, Gheorghe, a participat la organizarea și sprijinirea grupului de partizani condus de Toma Arnăuțoiu. A fost închisă pentru faptele ei între 1950-1956 și 1958-1964.

CITEȘTE ȘI. Taxa obligatorie în România. Rămâi fără acte dacă uiți să o achiți!

Casa a fost ridicată în 1931 de către soții Rizea. Camera din dreapta a fost locul în care au depus jurământul partizanii lui Toma Arnăuțoiu, în primăvara anului 1949.

În aceeași cameră a înnoptat Regele Mihai I în tinerețe, atunci când a vizitat satul Nucșoara și când a cunoscut-o pentru prima dată pe Elisabeta Rizea, la șezătoarea satului.

CITEȘTE ȘI. Cum să câștigi bani mulți din returnarea ambalajelor cu garanție la automatele de colectare fără multe bătăi de cap

În prezent, casa se află în proces de consolidare și restaurare în cadrul unui proiect al Asociației Elisabeta Rizea, dezvoltat în parteneriat cu Centrul de Studii în Istorie Contemporană.

Proiectul își propune să consolideze și să restaureze casa în care au locuit Gheorghe și Elisabeta Rizea. Urmând ca aceasta să fie transformată în muzeu pentru a putea fi introdusă în circuitul turistic.

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case!

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case! În urmă cu puțin timp a fost anunțat la 112...

Alte știri din aceeași categorie