Prefectul Emanuel Soare a identificat o oportunitate pentru spitalele COVID din Argeș, care se pot dota cu echipamente și aparatură, necesare la tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, prin fonduri nerambursabile. Astfel, Instituția Prefectului Argeș a informat managerii spitalelor COVID din județ, prin compartimentul de afaceri europene, despre posiblitatea atragerii de fonduri nerambursabile pentru dotarea cu aparatură medicală, dispozitive medicale și echipamente de protecție. Pe această temă, Instituția Prefectului Argeș a demarat demersurile pentru atragerea respectivelor fonduri.
Ministerul Fondurilor Europene a lansat pe 15 mai 2020 apelul de proiecte “Consolidarea capacității sistemului medical public de gestionare a situației de urgență cauzată de criza COVID-19”, cu o alocare de 350 milioane de euro. Este vorba despre un apel de proiecte necompetitiv (primul venit, primul servit), deschis în perioada 15 mai-30 septembrie 2020. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 10 milioane de euro.
“Instituția Prefectului a evaluat necesitățile de finanțare ale unităților medicale eligibile din județ, în vederea accesării acestui program, pe care îl considerăm extrem de necesar în contextul epidemiologic actual. Cinci spitale din județ ne-au trimis necesarul de aparatură și echipamente pentru care ar putea obține finanțare nerambursabilă. Cum spitalele ne-au răspuns că nu au compartiment pentru atragerea fondurilor europene, ne-am adresat Consiliului Județean și Primăriilor care le administrează”, spune prefectul Emanuel Soare.
Adresele către Consiliul Județean Argeș și Primării au fost transmise în urmă cu aproximativ o săptămână, așteptându-se acum răspunsul lor privind disponibilitatea accesării programului pe fonduri nerambursabile.
Spitalul Municipal Câmpulung a transmis o listă cu echipamente și aparatură medicală în valoare de 75 milioane lei, Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung – de 114.000 lei.
Prin programul POIM “Consolidarea capacității sistemului medical public de gestionare a situației de urgență cauzată de criza COVID-19” pot fi achiziționate: ventilatoare mecanice, injectomate, infuzomate sau paturi suplimentare și altă infrastructură de terapie intensivă (suplimentară față de cea existentă), recoltoare/teste extracție și diagnostic SARS-Cov-2, biocide, substanțe pentru decontaminare, combinezoane, viziere de protecție, mănuși de unică folosință, măști de protecție și izolete.
,,Spitalul Municipal Câmpulung are secțiile existente dinainte de 1.02.2020 pentru care se solicită finanțarea. SMC are secție de Boli Infecțioase, secție Medicală și Chirurgicală ce au fost și sunt Covid 19. Deci nu are cum să nu fie eligibil Spitalul de la Câmpulung pentru accesare de fonduri nerambursabile”, ne-a declarat fostul director al spitalului Câmpulung, Andrei Aron.