Violența în familie reprezintă o problemă care afectează toate țările lumii, indiferent de gradul de dezvoltare, manifestându-se la nivelul tuturor segmentelor societății .Persoanele care pot deveni sau care au fost victimele violenței domestic trebuie să cunoască faptul că aceasta are mai multe forme, că există un cadru legislative care le poate proteja și că violența nu este o soluție de rezolvare a niciunei probleme și nu poate fi justificată de niciun argument. În acest sens poliția face câteva recomandări:
- Evitaţi certurile în familie, în special cele generate de consumul de alcool, lipsa unui loc de muncă, gelozie, relaţii extraconjugale sau lipsuri financiare, care pot avea consecinţe grave.
- Dacă soţul/soţia sau alt membru al familiei este sub influenţa băuturilor alcoolice şi are tendinţe de agresivitate, feriţi-vă din calea acestuia şi ascundeţi obiectele tăietoare, înţepătoare, contondente.
- În familie, fiţi un exemplu pozitiv pentru copilul dumneavoastră, respingeţi consumul abuziv de alcool, care are un efect nefast asupra copilului.
- Identificaţi din timp căile prin care, în caz de necesitate, puteţi părăsi uşor locuinţa atunci când se agravează conflictul.
Dacă situaţia devine critică părăsiţi locuinţa imediat şi cereţi sprijinul poliţiei, apelând numărul unic de urgenţă 112. În aceste situaţii poate fi pusă în pericol atât integritatea şi viaţa dumneavoastră cât şi cea a copiilor.
Victima violenţei în familie se poate adresa următoarelor instituţii:
- Poliţiei – pentru a depune o plângere;
- Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului / Medicului de familie – pentru a obţine îngrijiri medicale;
- Laboratorului de Medicină Legală – pentru a obţine un certificat medico-legal;
- Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – pentru a beneficia de servicii sociale complexe, mai ales în cazul în care sunt implicaţi şi copiii victimei;
- Asistenţei sociale din cadrul primăriei din localitate, pentru a beneficia de găzduire temporară în Centrul de Violenţă în Familie, asistenţă socială, consiliere psihologică şi juridică, reinserţie socială şi profesională, informare, îndrumare către alte instituţii;
- Unui ONG care oferă servicii sociale specializate pentru victimele violenţei în familie;