-2 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Știai că sarea din comerț deține substanțe toxice, adică cianură?

Alte Știri

Știai că sarea din comerț deține substanțe toxice, adică cianură? Antiaglomerantul din sare prezent aproape în toate pachetele cu sare de masă este folosit sub codul E536. Este un aditiv alimentar care se adaugă și în produsele de patiserie și cofetărie. Iar efectele lui sunt controversate.

CITEȘTE ȘI. Cel mai sănătos tip de pâine, ce datează de pe vremea egiptenilor, iar medicii o recomandă la fiecare masă

Ferocianura de potasiu… aceasta este de fapt antiaglomerantul din sare, iar numele lui științific te duce imediat cu gândul la consecințele periculoase pe care le-ar putea avea pentru sănătate! Dar cât este de periculos în realitate acest aditiv?

CITEȘTE ȘI. Ce secret uimitor se ascunde în spatele delicioasei pâini de la LIDL

Antiaglomerantul, așa cum îi spune numele, are rolul de a împiedica formarea de bulgărași în sare și previne coagularea pulberilor folosite pentru creme în produsele de patiserie. Acesta se prezintă sub forma unor cristale galbene și, din punct de vedere chimic este o sare neutră.

CITEȘTE ȘI. Alimentul importat în cantități industriale de România. Se mănâncă pe pâine și are preț piperat

Când citim cuvântul ferocianură ne gândim la otravă. Cu toate acestea, ferocianura de potasiu nu se transformă în cianură decât în prezența unui acid și la temperaturi de peste 100 de grade Celsius.

Știai că sarea din comerț deține substanțe toxice, adică cianură?

În procesul de gătire din bucătăriile noastre, se întâmplă rar să se producă toate condițiile pentru ca antiaglomerantul E536 să se transforme în cianură și să devină toxic pentru organism.

CITEȘTE ȘI. Afacere super bănoasă. Ce se întâmplă cu toate punctele de reciclare din România

Ferocianura de potasiu se adaugă în sarea de bucătărie într-o doză de 20 miligrame per kilogram de sare. Dacă producătorii respectă această doză impusă de standardele Uniunii Europene, antiaglomerantul din sare nu este periculos pentru organism.

E536 este considerată o sare neutră în chimie. Este un agent de separare și este folosit drept stabilizator al produselor pe o perioadă lungă de timp.

CITEȘTE ȘI. Căutați în buletinul vostru data când expiră. Întrebați pe apropiați dacă au la fel. Ce trebuie să știe toată lumea

„Ferocianurile, ferocianura de sodiu (E 535), ferocianura de potasiu (E 536) şi ferocianura de calciu (E 538) sunt autorizate pentru a fi folosite ca antiaglomeranţi în sare sau înlocuitorii de sare până la un nivel de 20 mg/kg sare, în conformitate cu Directiva 95/2/CE(1) privind aditivii alimentari, alţii decât coloranţii şi îndulcitorii”, se arată în legislația europeană.

CITEȘTE ȘI. Ce se întâmplă cu toate pensiile sub 3000 de lei, de la 1 octombrie în România

Conform legislației în vigoare, doza zilnică acceptabilă (DZA) este de 0,025 mg/kg greutate corporală. Această DZA nu poate fi atinsă decât consumând 75 g de sare (adulţi) sau 19 g sare (copii de 15 kg) și este puțin probabil ca un adult sănătos să consume mai mult de 75 de grame de sare într-o zi, după cum susțin nutriționiștii. În schimb, un copil ar putea avea de suferit dacă ajunge să consume mai multe produse foarte sărate și să depășească 15 – 19 grame de sare în 24 de ore.

CITEȘTE ȘI. Lovitură puternică. Pensionarii care rămân fără cardurile sociale, în scurt timp

Cum poți evita riscurile acestui aditiv alimentar

Caută sare de bucătărie fără antiaglomerantul E536. Există sare de mină fină naturală, în care nu se adaugă acest aditiv alimentar, dar se găsește mai greu.

Evită să folosești prea des pudre și pulberi pentru creme de prăjituri, glazuri dulci, supe, borșuri sau diverse baze pentru mâncăruri din legume, în care se adaugă astfel de aditivi.

CITEȘTE ȘI. V-ați întrebat vreodată cât este leafa unui angajat la Carrefour România? Se poate trăi cu acest salariu de la o lună la alta în România?

Nu pune sarea în mâncare, în ciorbe, tocănițe sau sosuri decât după ce ai stins focul, pentru a evita ca antiaglomerantul din sare să ajungă la temperaturi ridicate în timpul fierberii.

CITEȘTE ȘI. Se închid supermarketurile LIDL. Probleme mari care dau bătăi de cap, clienților

Potențialul cancerigen al acestui aditiv nu este suficient studiat, dar sarea trebuie și ea consumată cu măsură, așa cum trebuie consumat și zahărul. Ține cont că antiaglomerantul E536 poate fi găsit și în anumite pachete de cafea râșnită sau în cafeaua instant.

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

ALINA GORGHIU. La anul de ziua partidului, când împlinim 150 de la fondarea PNL vom sărbători cu un președinte liberal al României!

ALINA GORGHIU. La anul de ziua partidului, când împlinim 150 de la fondarea PNL vom sărbători cu un președinte...

Alte știri din aceeași categorie