3.5 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

ȘTIAȚI CĂ: Cetatea Oratia este un monument istoric ce datează de la mijlocul secolului al XIV-lea?

Alte Știri

La mică distanță de drumul care leagă Câmpulung de Brașov, pe teritoriul administrativ al localității Podu Dâmboviței, se află Cetatea Oratia, monument istoric ce datează de la mijlocul secolului al XIV-lea.

În lipsa unor documente care să certifice multe din aspectele vremii, Cetatea Oratia este sursa unor infinite povestiri și legende. Prezența urmelor carelor și potcoavelor de cai, rămase împietrite în munte, alimentează aceste povești.

Localnicii spun că la construcţia ei s-a început prin anul 1330 şi că a fost ridicată de oamenii care locuiau în împrejurimi. Alţii sunt de părere că o mână de ajutor au dat-o însăşi cavalerii teutoni, dar nu există documente care să ateste acest lucru.

În aceste condiţii, zidul amplasat în zona Podul Dâmboviţei, pe culoarul Rucăr-Bran, continuă să învăluie în mister întreaga vale, unde se spune că odată trecea cel mai important drum ce lega Ţara Românească de Transilvania.

Mai mult, ruinele cetăţii se lasă văzute doar dintr-un anumit punct, şi anume, dintr-o parcare situată în apropierea locaţiei turistice Dealul Sasului.

Cetatea a fost concepută ca punct de apărare şi s-a numit, la acea vreme, Cetatea Neamţului. Ulterior, devenind punct vamal, s-a transformat în Cetatea Piatra Craiului, Cetatea Dâmboviţei, iar, într-un final, a fost botezată Oratia, după valea care se întinde la poalele ei.

Cetatea a fost, se pare, locul în care Vlad Ţepeş ar fi stat o perioadă, în unele înscrieri fiind precizat faptul că domnitorul chiar ar fi fost prins de turci în această cetate.

Cetatea Oratia și-a pus amprenta în zona Dâmbovicioarei pentru că din Țara Românească intrau spre Braşov produse precum grâu, secară, peşte, piei de animale, miere, ceară, bumbac luat de la turci, iar de la Braşov intrau fier, oţel, arme, postav, catifea, pantofi sau argintăraie. Se spune că cetatea era prevăzută cu un pod mobil care era coborât numai atunci când carele intrau la vămuire.

Tipologic, Cetatea Oratia corespunde mai curând fortificațiilor de mici dimensiuni al căror rol era de a străjui căi de acces sau puncte strategice importante, decât cetăților propriu-zise care reprezentau ele însele, de cele mai multe ori, un astfel de punct strategic.

Așezare: Cetatea Oratia (în unele documente denumită Oratea) se află pe „Dealul Sasului”, la 1,5 km nord de satul Podu Dâmboviței, județul Argeș, la circa 300 m est de șoseaua Câmpulung – Brașov (DN73), la 6 km nord de Rucăr și la 2 km de râul Dâmbovița.

(Sursa: turismdambovicioara.ro, wikipedia.org)

Ultimele Știri

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete!

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete! Echipa de...

Alte știri din aceeași categorie