-2 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

ȘTIAȚI CĂ: România de la Argeș. Mânăstirea Valea din comuna Țițești a fost construită de domnitorul Țării Românești?

Alte Știri

ȘTIAȚI CĂ: România de la Argeș. Mânăstirea Valea din comuna Țițești a fost construită de domnitorul Țării Românești?  Biserica Mănăstirii Valea din comuna Ţiţeşti este una dintre puţinele ctitorii domneşti păstrate pe teritoriul actual al judeţului Argeş, fiind, totodată, un monument deosebit de important în peisajul arhitecturii medievale româneşti.

CITEȘTE ȘI. Cine este argeșeanca care a dormit în patul regelui Charles al III-lea al Marii Britanii

Biserica este ctitoria lui Radu Paisie, domnul Ţării Româneşti, din 1534. Documentele atestă existenţa ei anterior acestui an, un prim hrisov care o menţionează datând din timpul lui Vlad Vintilă de la Slatina, de la 29 decembrie 1532. De asemenea, piatra tombală a jupaniţei Vişa, răposată în anul 1525, constituie încă un indiciu pentru datarea mănăstirii anterior anului 1534.

CITEȘTE ȘI. Hai pe canalul nostru de Whatsapp. Pași foarte simpli

Monumentul a intrat în atenția cercetătorilor încă de la începutul secolului XX. Săpăturile efectuate în naos au dus la o descoperire deosebit de importantă, constând în piatra de mormânt a monahiei Anisia (pe numele mirenesc Anca), mama marelui logofăt Vlaicu Piscanu.

ȘTIAȚI CĂ: România de la Argeș. Mânăstirea Valea din comuna Țițești a fost construită de domnitorul Țării Românești?

Complexul monahal din Valea Mănăstirii cuprinde următoarele construcții: Biserica Sfânta Treime, ruinele vechilor chilii, clopotnița, zidul de incintă. Turla este din lemn, pătrată, luminată de patru ferestre înalte. Acoperișul din șindrilă este în formă de clopot.

CITEȘTE ȘI. Secretul pe care puține românce îl cunosc. Cum să faci mușcatele din ferestre să înflorească abundent

Pictura bisericii este una de excepție. Biserica are tinda pictată în 1797, pronaosul pictat în 1746, iar în anumite registre din naos și altar se pot observa cele trei straturi succesive de pictură: primul fiind cel de la 1548 din vremea lui Mircea Ciobanul, al doilea de la 1746 din timpul Egumenilor Damaschin si Partenie, iar cel de-al treilea strat este cel din 1846, in timpul lui Ioanichie Polidor.

Podoaba interioară a bisericii este catapeteasma sculptată în lemn, lucrată fiind în secolul al XVIII-lea, în timpul lui Constantin Mavrocordat.

CITEȘTE ȘI. Când și unde se organizează Zilele Câmpulungului în anul 2024?

Acces: Mănăstirea Valea Mănăstirii este situată pe şoseaua Piteşti-Câmpulung-Rucăr-Braşov (DN 73) la kilometru 20 ramificaţie dreapta 2 km Titeşti (primăria la 1,5 km în dreapta drumului) şi apoi încă 6 km până la mănăstire. Se poate circula şi pe traseul Piteşti-Colibaşi-Mioveni-Racoviţă-Țiteşti, pe şosea asfaltată dar puţin mai ocolită.

(Sursa: crestinortodox.ro, doxologia.ro, cimec.ro)

CITEȘTE ȘI. Ce e total interzis să bagi în cuptorul cu microunde. Bubuie și face dezastru!

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

 

Ultimele Știri

ALINA GORGHIU. La anul de ziua partidului, când împlinim 150 de la fondarea PNL vom sărbători cu un președinte liberal al României!

ALINA GORGHIU. La anul de ziua partidului, când împlinim 150 de la fondarea PNL vom sărbători cu un președinte...

Alte știri din aceeași categorie