ȘTIAȚI CĂ: Vârful Vănătarea lui Buteanu din Munții Făgăraș este al 8-lea vârf ca mărime din România? Vârful Vânătarea lui Buteanu are 2507 metri înălțime, este situat în centrul Munților Făgăraș și este al 8-lea vârf ca mărime din România, după vârfurile Moldoveanu (2544 m), Negoiu (2535 m), Viștea Mare (2527 m), Parângul Mare (2519 m) din Munții Parâng, Lespezi (2517 m), Cornul Călțunului (2510 m), Peleaga (2508 m) din Munții Retezat.
Fiind unul din cele 8 vârfuri de peste 2500 m din Făgăraș, pe timp de vară, interesul pentru această zonă este unul foarte mare în rândul amatorilor de drumeții montane.
Datorită poziției sale, atunci când este senin, vârful oferă peisaje încântătoare. Pe timpul iernii, întrucât riscul de avalanșă este unul extrem de mare încă de la primele căderi de zăpadă, accesul este recomandat doar alpiniștilor sau turiștilor antrenați, cu echipament complet de iarnă, colțari, piolet, cască, haine groase tehnice și doar atunci când condițiile meteo și starea zăpezii sunt optime pentru ascensiune.
Traseu montan: Cabana Paltinul – Șaua Capra – Vârful Vânătarea lui Buteanu.
Marcaj: triunghi albastru (Lacul Bâlea – Șaua Capra) și cruce albastră (Șaua Capra – Vănătarea lui Buteanu).
Durata: 1 oră și 30 min / în sens invers: o oră.
Mențiune: iarna traseul este accesibil doar alpiniștilor.
De la cabana Paltinul pornim spre est pe drumul ce are ca destinație Lacul Bâlea. Trecem prin sudul stației de telecabină și prin nordul lacului, iar după ce traversăm pârâul care curge din acesta, la mică distanță spre nord-est, întâlnim o potecă marcată cu triunghi albastru ce se îndreaptă spre șaua Caprei.
Continuăm urcușul spre sud-est și după aproximativ 40 de minute, ajungem în șaua Caprei (2315 m altitudine), în poteca de creastă marcată cu bandă roșie (Șaua Caprei – Șaua Cleopatrei).
Aici se ramifică spre nord-est o potecă marcată cu cruce albastră pe care o urmăm prin sudul vârfului Văiuga (2443 m altitudine) și, după o jumătate de oră, ajungem în șaua Văiugii (2390 m altitudine) și urmăm spre nord un segment scurt de creastă stâncoasă, până atingem vârful Vânătarea lui Buteanu (2507 m altitudine), punctul de altitudine maximă al versantului făgărășean nordic.
De aici avem parte de o priveliște de excepție asupra zonei centrale a masivului.
Sursa: Traseu turistic prezentat în „Zona montană a Argeșului și Muscelului. Diversitate și unicitate în România”, Consiliul Județean Argeș, 2017.