Tatăl radiourilor din România este din Câmpulung Muscel. 400 din colecția proprie le-a donat muzeului. Un fost colonel din Armata Română, câmpulungean la origine, este cel mai mare colecționar de aparate de radio din județul Dâmbovița și poate chiar din întreaga țară.
CITEȘTE ȘI. Știați că a apărut localitatea Muscel? E “mâna” lui Marcel Ciolacu
El a strâns atât de multe aparate de radio de-a lungul vieții că acum, din cauză că spațiul de acasă a fost depășit cu mult, a donat 400 de aparate Complexului Național Muzeal Curte Domnească din Târgoviște, acolo unde acum câțiva ani a și organizat o expoziție cu colecția sa impresionantă.
CITEȘTE ȘI. Vestea zilei. Cum se va circula cu mașinile pe Bulevardul Pardon. Când e ziua cea mare!
“M-am îndrăgostit de aparatele radio încă de când eram copil. Mergeam la Casa Pionierilor din Câmpulung Muscel, la cercul de radio-amatorism. Acolo am învăţat să repar aparate de radio şi televizoare. Acolo am construit primul meu aparat de radio. Îl am şi acum şi este în perfectă stare de funcţionare”, povestește Gheorghe Malancu.
CITEȘTE ȘI. E unic. Unde se mănâncă cele mai bune mațe – chișcăre, de te lingi pe degete în Câmpulung Muscel
În colecția colonelului Malancu există aparate de radio de diferite firme precum Telefunken, Electronica, Volksempfanger, Globus Rádió, Zenith, Philips, Tesla, Panradio, Radio Popular, Orion, Iron, Serenada, Bicaz, Carmen şi Select și nu există niciun aparat care să nu funcționeze. Toate au trecut prin mâna colecționarului care le-a reparat numai cu piese originale, astfel că unele aparate sunt și valoroase.
CITEȘTE ȘI. Hai la Câmpulung Muscel. Unde găsiți celebra ciocolată din Dubai. E delir total
“Le-am luat de pe internet, dar nu le pot estima valoarea lor sufletească. Am pus multă pasiune la recondiţionare. În jur de 70-80% din piese erau nefuncţionale şi au fost aduse de mine la parametri buni. Am căutat să folosesc doar componente originale – până şi cordoanele de alimentare am căutat să le aduc din ţara de provenienţă”, spune colecționarul din Târgoviște.
CITEȘTE ȘI. VIDEO. Muscele pline de vaci mai ceva ca ciupercile după ploaie
Piesa de bază a colecției sale este și cea mai veche. Este vorba despre un patefon din 1927, marca Columbia, adus din Marea Britanie. Între timp colecției sale s-au adăugat și patefoane românești, din jurul anului 1950.
Radiourile colecționarului au și povești interesante. Este cazul unei piese Zenit, găsită într-un avion american prăbușit.
CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.