Ţeapă de 70 de milioane din conturile unei firme!
Polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice și Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul B.C.C.O., au pus în aplicare 28 de mandate de percheziție domiciliară.
Activitățile s-au desfășurat la domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor persoane juridice, precum și la sediul social și două puncte de lucru ale unei unități bancare din România.
Societatea ţepuită are sediul în America Centrală!
Acțiunea s-a derulat într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit în luna august 2021, în scopul obținerii, prin mijloace frauduloase, a aproximativ 16 milioane de dolari, aflați în conturile deschise la o unitate bancară din România de către o societate comercială cu sediul în America Centrală, care deține și operează o platformă de e-wallet.
În fapt, polițiștii D.I.C.E. și D.C.C.O. au efectuat cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune care a produs consecințe deosebit de grave delapidare care a produs consecințe deosebit de grave, spălarea banilor, fraudă informatică cu consecințe deosebit de grave, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu care a produs consecințe deosebit de grave, uz de fals, fals în declarații și șantaj.
Bancă indusă în eroare!
Începând cu luna august 2021, în baza rezoluției infracționale de a obține în mod fraudulos întregul disponibil aflat în conturile unei societăți comerciale cu sediul în America Centrală, care deține și operează o platformă de e-wallet, asupra cărora a fost instituită măsura asigurătorie a popririi de către P.Î.C.C.J., într-o cauză penală, în perioada 17 martie 2015 – 16 august 2021, membrii grupării ar fi organizat și ar fi pus în executare un amplu mecanism financiar, menit să asigure inducerea în eroare a instituției bancare.
Astfel, ar fi determinat-o, în luna noiembrie 2021, prin mijloace frauduloase, să aprobe plăți în valoare totală de 70.156.151,72 de lei, sumă aflată în conturile clientului băncii.
Personal bancar implicat în infracţiuni!
Acțiunile de inducere în eroare a unității bancare au fost posibile și ca urmare a încălcării de către persoane implicate în lanțul de aprobare a transferurilor bancare a dispozițiilor legale pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului și Regulamentul BNR Nr. 2/2019 privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, acceptând informații nereale și înscrisuri falsificate, cunoscând caracterul incomplet, contradictoriu și neclar al acestora.
Ulterior, sumele obținute ar fi fost supuse unui proces de spălare a banilor, membrii grupului procedând la împărțirea fondurilor obținute prin mijloace frauduloase din conturile firmei offshore și transmiterea acestora către mai multe conturi bancare, urmată de retragerea acestora în numerar.