Tichete de 500 de lei. Unde şi pentru ce pot fi folosiţi banii de pe carduri! Alte 16 mii de carduri educaționale în valoare de 500 de lei emise deja urmează să fie distribuite în școli. Și apoi încărcate, anunță Ministerul Fondurilor Europene.
Ministerul Fondurilor Europene (MIPE) anunță într-un răspuns pentru Edupedu.ro că 16 mii de carduri emise pentru beneficiarii declarați eligibili urmează să ajungă la părinți și apoi vor fi încărcate.
CITEȘTE ȘI. Vești grozave pentru peste 3.300 de elevi de clasa a VIII-a din mediul rural
Potrivit datelor MIPE, “până în data de 15 martie au fost emise 521.529 carduri pentru plata sprijinului educațional în valoare de 500 lei/ an școlar”. Amintim, cereri pentru acest sprijin pot fi depuse pe toată durata anului școlar. De aceea numărul cardurilor ce vor fi emise în acest program nu este cunoscut.
Tichete de 500 de lei. Unde şi pentru ce pot fi folosiţi banii de pe carduri!
După ce le primesc de la școli urmează să să fie încărcate în 2-3 zile, anunță Ministerul. MIPE amintește că “asigură virarea banilor pe carduri după ce unitățile de învățământ confirmă prin în SIIIR. Adică prin Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România confirmarea că respectivele carduri au ajuns la părinții/ tutorii/ reprezentanții legali ai copiilor”.
CITEȘTE ȘI. ARGEȘ. Aproape 200 de copii din centre ale DGASPC, au primit produse din Rezervele de Stat. VIDEO
Au fost și astfel de situații, cu peste 80 de mii de carduri emise și distribuite școlilor dar care deși ajunseseră în posesia beneficiarilor. Și nu au putut fi încărcate dintr-o greșeală administrativă a școlilor, care nu le-au bifat în SIIIR ca fiind ridicate.
Unitățile de învățământ actualizează săptămânal stadiul repartizării tichetelor sociale pentru sprijin educațional către destinatarii finali în interfața web din aplicația informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale în valoare de 500 lei
Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.
CITEȘTE ȘI. Ziua Internațională a Fericirii, sărbătorită de copii în cadrul unui proiect educativ
- Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar. Sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
- Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței; - Cât timp poate fi utilizată suma virată: în anul şcolar în care se acordă, pe perioada de valabilitate a tichetului social.
- Cât timp este valabil tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educaţional: Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii. Fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.
Cine primește tichete educaționale/ Lista se poate actualiza pe tot parcursul anului
Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:
a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:
au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani. Dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;
b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.
Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.