În cadrul proiectului Tinerii – factori decizionali în dezvoltarea societăţii actuale, adresat tinerilor din comunele Buzoeşti, Vedea şi Mozăceni dornici să îşi aducă contribuţia în dezvoltarea societăţii actuale, Asociaţia pentru Promovarea Libertăţii de Informare în Comunitate angrenează participarea acestora în construirea unor acţiuni pentru ei în mediul rural. Asfel în perioada martie – mai 2015, au avut loc mai multe activităţi în bibliotecile comunale din localităţile menţionate mai sus. O primă activitate a avut loc la Biblioteca Comunală Buzoeşti pentru elevii de la şcoala cu clasele I-IV din Vulpeşti. Activitatea a presupus transformarea unor fabule precum ”Corbul şi vulpea” şi ”Bivolul şi căţofana” în adevărate poveşti pentru cei mici.
Astfel, un grup de tineri din comună au ales să dezvolte pentru alţi tineri o activitate cultural-artistică pentru satisfacţia şi marea plăcere a colegilor lor mai mici. S-a ales această metodă nonformală deoarece participanţii la activităţi în care teatrul de umbre este folosit ca metodă de învăţare ajung să înţeleagă, să stăpânească şi să transmită un tip de comunicare alternativă, care îi poate ajuta să evalueze într-un mod critic constructiv toate mesajele la care sunt expuşi zilnic.
La Mozăceni, a avut loc o activitate cultural-artistică de promovare a conceptului de interculturalitate, cu accent pe prezentarea identităţii naţionale româneşti în context european.
S-au interpretat scenete ale unor mari actori români, a fost pusă în scenă una dintre cele mai cunoscute şi apreciate poezii româneşti ”Luceafărul”, simbolul naţional al poeziei româneşti, au fost redate cântece populare româneşti de mare impact, dar totodată au fost interpretate şi diferite dansuri irlandeze, cântece de origine spaniolă şi alte momente artistice menite să reliefeze importanţa împărtăşirii culturii europene. Tinerii din Vedea au organizat o activitate de informare cu privire la frumuseţea comunei Vedea, dar şi la oportunităţile de dezvoltare personală a tinerilor, existente în localitate.
Prin joc de rol, a fost prezentată comuna din punct de vedere geografic şi economic, apoi tineri talentaţi au susţinut un mic spectacol artistic, pentru promovarea tinerelor talente.
Cei prezenţi au putut admira expoziţia de desene şi porturi populare, dar şi creaţiile din hârtie, lucrate manual, expuse în cadrul evenimentului. La toate acţiunile enumerate, au participat şi reprezentanţi ai autorităţii publice locale, în vederea susţinerii activităţii organizate de tinerii din comunele Buzoeşti, Vedea şi Mozăceni. Scopul principal al proiectului îl reprezintă dezvoltarea comunităţilor rurale prin implicarea activă a tinerilor în procesul decizional al autorităţilor publice locale. Tot acest efort a condus la modelarea pozitivă a spiritului de echipă al tinerilor implicaţi, la o atitudine pro-activă, mai responsabilă din punct de vedere social. Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Ionela Panait, consilier comunicare – Centrul Europe Direct din cadrul Bibliotecii Judeţene ”Dinicu Golescu” Argeş