Senzații tari cu urșii pe Transfăgărășan. Sunt mai ceva ca niște câini de companie după mâncare! Un urs a fost filmat, în timp ce căuta mâncare la Barajul Vidraru. Animalul se apropie de un tomberon pe care îl deschide, în imediata apropiere a unei terase. În imagini se vede că mai mulţi oameni sunt în parcarea unde a apărut animalul.
Ursul nu se sperie de oamenii care strigă în aprpierea sa şi nici de claxoanele maşinilor.
Traseul din jurul barajului Vidraru este împânzit de urșii care stau mai ceva ca niște câini de companie. Pe timpul nopții dar și ziua după ce sunt hrăniți bine de turiștii stau la relaxare în pădurile din jurul barajului.
Senzații tari cu urșii pe Transfăgărășan. Sunt mai ceva ca niște câini de companie după mâncare! VIDEO
Dacă vrei să te plimbi de exemplu, pe un traseu scurt cum ar fi de la barajul Vidraru până la Valea cu Pești găsești cel puțin 5 urși pe marginea drumului. Fiecare are teritoriul lui, bine stabilit.
Este simplu de aflat dacă un urs este în zonă pentru că o mașină oprește lângă el. Asta pentru ca unul din pasageri să îl filmeze. Sau să îi arunce ceva de mâncare pentru a sta mai cuminte animalul la poze.
În 2017 s-au înregistat 23 de apeluri pe 112 privind atacurile urșilor în gospodăriile din Argeș. În anul 2018, au fost înregistate 31 de apeluri. În anul 2019, au fost 167 de apeluri, în anul 2020, 184 de apeluri. Iar în anii 2021 și 2022, au fost înregistrare 500 de apeluri.
La cele două posturi montane de la Arefu și de la Rucăr prezența jandarmilor trebuie să fie non-stop, pentru apelurile pe 112. Jandarmii de aici sunt ajutați de grupele de Ordine Publică, și cu câte un echipaj de la Detașamentul Mobil, din cauza acestor apeluri care vin în cascadă.
Amenda pentru cei care hrănesc urșii aprobată în Consiliu Local Arefu este între 500-1000 lei. Vor fi aplicate amenzi usturătoare pentru cei care hrănesc urșii la marginea drumului.
Urșii din zonele Arefu, Vidraru, au devenit foarte agresivi, aceștia se reped chiar și în jandarmi. Din păcate legile din România permit doar punerea lor pe fugă, dar din păcate mulți refuză să părăsească zona pe care o ocupă.
De când de la nivel central urșii au fost declarați specie protejată numărul lor s-a triplat de la un an la altul în Argeș.
,,Ursul este catalogat ca atracție turistică, patronii pensiunilor din zona Vidraru i-a hrănit de-a lungul timpului pentru ca aceste patrupede fioroase să rămână în zonă. S-a întâmplat acest lucru până când le-a intrat în beciuri și le-a făcut prăpăd”, spun specialiștii.