Pentru a doua oară în Câmpulung, la o diferență de patru ani, a avut loc o ceremonie plină de culoare. Mai multe persoane care au adus servicii viticulturii şi producţiei vinului au fost înnobilate, în cadrul unui ritual ce-și are originile în Evul Mediu. Cavalerii vinului au misiunea de a apăra și promova această ramură a agriculturii, precum și regiunea în care fiecare dintre ei produce vin.
“In honorem dei et in honorem vini.”
După ce rostesc jurământul și sorb dintr-un pocal, persoanele chemate la ritual intră în grupul elitist al cavalerilor vinului. “E un ritual de inițiere în care viitorii membri sunt aduși în fața actualilor membri și a invitaților acestora pentru a li se înmâna însemnele ordinului”, spune Bogdan Gâlculescu, proconsul al ordinului în România.
Ordinul European al Cavalerilor Vinului există în 28 țări şi are peste 5 mii de membri. A fost înființat în România în 2007, după ce ţara noastră a devenit al patrulea producător de vin al Europei. “Avem circa 422 de membri din România în Ordin, iar obiectivul principal este promovarea valorilor naționale prin intermediul vinului, pe care noi îl considerăm un bun de patrimoniu parte a identității noastre naționale”, mai explică Bogdan Gâlculescu.
“Rădăcinile Ordinului European al Cavalerilor Vinului merg în trecut, până în 1333, care a fost prima perioadă a ordinului”, a detaliat Jozsef Jenei, ambasadorul Ordinului European al Cavalerilor Vinului.
“Nu toată lumea știe că sunt 4 nivele în Ordinul European al Cavalerilor Vinului: hospes – adică paharnic, cel de consilier al vinului, judex de vino arbitru de vin și cavaler”, susţine Tibor Ritner, legat al Ordinului European al Cavalerilor Vinului.
Cei care vor să intre în Ordinul European al Cavalerilor Vinului trebuie să aducă servicii viticulturii și producției de vin. În cadrul ceremoniei de inițiere, invitații au defilat pe străzile Câmpulungului pentru a fi admirați de localnici sau turiști. 11 membrii noi au primit ordinul naţional în cadrul ceremoniei de la Câmpulung.
,,Pentru o a doua oară a avut loc o ceremonie de acreditare la Câmpulung. Este o activitate firească pe care o facem în cadrul Ordinului European al Cavalerilor Vinului, înainte de a ne descoperi noi membrii, este una din etapele noastre de dezvoltare, facem o promovare în locul de unde provenim, scoatem în evidență spiritualitatea acestui loc, tradițiile și tot ce înseamnă, istorie și calitatea de viață în această urbe. Există un sediu la Câmpulung, Scaunul Cavaleresc Câmpulung Muscel care este în structura organizatorică a regatului teritorial Argeș, este un consulat la nivel național care în momentul de față, are în legătură și Romania și Republica Moldova condusă de Marius Farmazon, Consul h.c. Consulatul România și Republica Moldova, proconsul al ordinului în România, Bogdan Gâlculescu. În data de 22 iulie, au intrat 11 membrii, doamne și domni, invitați la masa cavalerească, primul grad, urmează alte grade, cel de consilier al vinului, judex de vino arbitru de vin și cavaler. Din Câmpulung sunt trei, restul sunt din Argeș, vorbim aici de Lorin Smărăndoiu, Nicușor Tucă și Marius Sulcă, cel din urmă nu a fost prezent dar a fost întronizat astăzi. Primim noi membrii înainte de toate după o cercetare destul de atentă deoarece este importantă calitatea, nu suntem mulți în România, 422 la un calcul de-al meu, nu suntem organizație profesională, orice iubitor de vin, ni se poate alătura, profesori de la universitățile de profil, oameni de cultură, de educație, tot ce este bun și frumos. A fost o ceremonie religioasă, pentru ca suntem un ordin creștin, a fost un simplu tedeum, l biserica Sfântul Nicolae, orice activitate trebuie să fie binecuvântată, avem respect față de religie, evenimentul a continuat cu un dineu continuând cu un ritual și o petrecere cultivată”, a declarat pentru Ziarul din Muscel, Bogdan Gâlculescu, proconsul al ordinului în România.
.