17.4 C
Campulung Muscel
marți, 22 octombrie, 2024

Trucurile marilor gospodine. Varza murată să nu ajungă daună totală peste iarnă

Alte Știri

Trucurile marilor gospodine. Varza murată să nu ajungă daună totală peste iarnă. Pregătirea murăturilor pentru iarnă este un adevărat ritual de toamnă pentru gospodine. În cazul verzei puse la butoi, aceasta are câteva secrete pe care, dacă le respecți, vei obține rezultatul perfect.

Ce mărime trebuie să aibă varza

Primul criteriu de care trebuie să ținem cont este mărimea verzei ce urmează să fie pusă la murat. Aceasta trebuie să fie de dimensiuni medii și să aibă foile subțiri.

Nu trebuie să aibă porțiuni lovite sau stricate, pentru că nu vor rezista bine peste iarnă.

CITEȘTE ȘI. Ce produse BIO și de fițe din Muscel ajung pe tarabe la Târgul de Toamnă organizat pe cel mai înalt deal din România

Verzele curățate de stratul superior de frunze se crestează la cotor și se pun în butoiul spălat în prealabil. Se mai adaugă în butoi crenguțe de mărar uscat, rădăcină de hrean și boabe de porumb. Acestea din urmă au rolul de a accelera procesul de fermentație.

Cum se prepară saramura

După ce am făcut toate acestea, putem face saramura. Apa pe care o folosim la varza murată trebuie să fie potabilă.

În cazul în care folosiți apă de la fântână, este recomandat să o fierbeți și să o răciți înainte. Cantitatea de apă pe care o vom folosi depinde de volumul butoiului.

CITEȘTE ȘI. Tradiții clasice & moderne de Halloween. Echivalentul sărbătorii în alte culturi

Pentru a prepara saramura, se diluează o lingură de sare grunjoasă la fiecare litru de apă. Saramura trebuie să acopere complet verzele și acestea să stea în lichid. Dacă ai preparat prea puțină saramură și ești tentat să completezi cu apă, fără sare, nu fă acest lucru.

Dacă saramura este prea diluată, varza nu se va păstra cum trebuie. O cantitate prea mare de apă, raportată la cantitatea de sare folosită, face ca murăturile să se înmoaie și să nu aibă acel gust acru la care ne așteptăm.

CITEȘTE ȘI. Agricultura în Muscel: Cheia Dezvoltării Economice Locale

Dacă mai este nevoie de o cantitate mică de lichid, prepară încă 1-2 litri de saramură, astfel încât varza să fie complet acoperită cu lichid.

Pritocirea saramurii, un proces important

În unele zone ale țării, se obișnuiește ca zeama de varză să se pritocească. În primele zile după ce a fost pusă la murat, se suflă aer în butoi cu un furtun sau cu o țeavă, sau se vântură zeama, pentru a aera lichidul și pentru ca aceasta să se limpezească mai repede. Acest pas nu este obligatoriu, dar poate fi de ajutor pentru a avea o zeamă de varză cât mai transparentă.

CITEȘTE ȘI. Anunț oficial. Cum vor fi indexate pensiile din luna ianuarie 2025. Ce se întâmplă cu indemnizațiile sociale

Varza se pune de Sfântul Dumitru

Temperatura de afară este foarte importantă în ceea ce privește timpul în care varza va fi murată. Dacă temperaturile sunt de 20 de grade, varza poate fi murată în aproximativ trei săptămâni. Dacă temperaturile ambientale scad sub 10 grade, ar putea dura și trei luni până când varza se va acri și va fi bună de folosit la sarmale.

CITEȘTE ȘI. Pensionarii norocoși. Primesc 400 de lei în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Din acest motiv, majoritatea gospodinelor pun varza la murat în luna octombrie, de Sfântul Dumitru pentru a fi bună de folosit până la Crăciun, dar ea poate fi pusă și până la sfârșitul lui noiembrie de Sfântul Andrei.

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Ce distincție înaltă a primit ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu

Ce distincție înaltă a primit ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Ministrul Simona Bucura-Oprescu a primit cea mai înaltă distincție a...

Alte știri din aceeași categorie