În fiecare an, luna noiembrie a Calendarului sănătății găzduiește o serie de evenimente, atât la nivel global, cât și național, al căror mesaj reprezintă un puternic semnal de alarmă privind fumatul ca un major factor de risc al sănătății populației.
Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).
Cifrele îngrijotătoare ale statisticilor accentuează ideea că primele două cauze ale mortalității în ţara noastră sunt asociate stilului de viaţă, iar fumatul are o contribuţie semnificativă. Cu toate că România nu se diferenţiază semnificativ faţă de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte comportamentul de fumat, incidenţa şi mortalitatea cauzate de patologiile asociate fumatului ne poziționează cu mult deasupra mediei UE.
Ordinul Asistenților Medicali Argeș a organizat în data de 22 noiembrie la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” din Pitești, simpozionul cu tema ,,FUMATUL, FACTOR DE RISC AL SĂNĂTĂȚII POPULAȚIEI!”, eveniment la care au participat peste 120 de asistenți medicali din Spitalul Județean de Urgență Pitești.
”Simpozionul s-a dorit a fi un nou prilej de sensibilizare a populaţiei fumătoare cu privire la consecinţele fumatului, dar şi a populaţiei nefumătoare expusă la pericolele inhalării fumului de ţigară – aşa numitul “fumat pasiv”. Toți trebuie să conștientizăm că suntem responsabili pentru sănătatea noastră, iar fumatul contribuie semnificativ la creşterea numărului de ani sănătoşi pierduţi datorită dizabilităţii şi decesului prematur.
România a manifestat și manifestă în continuare o reală preocupare pentru sănătatea populației și prin Legea 15/2016, Legea antifumat, au fost stabilite măsuri mai ferme privind prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii.
Asistenții medicali, în lucrările expuse și dezbaterile care au avut loc, au semnalat riscurile de sănătate asociate consumului de tutun și multitudinea de afecțiuni și boli cronice provocate de fumat, evidențiind că reducerea consumului de tutun reprezintă una dintre provocările cele mai importante de sănătate publică.
Întregul demers s-a înscris într-un context mai larg, acela al sublinierii rolului asistenților medicali în prevenție, în educaţia pentru sănătate a populației, în acordarea îngrijirilor medicale pacienților afectați de bolile cauzate de consumul de tutun”, a declarat Estera Stămoiu, Președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș.