15.7 C
Campulung Muscel
duminică, 8 septembrie, 2024

Un obiect de tezaur al României a ajuns în complexul feudal unic din inima Muscelului

Alte Știri

Un obiect de tezaur al României a ajuns în complexul feudal unic din inima Muscelului. La câteva sute de metri de primărie, în oraşul Câmpulung Muscel, se află un complex feudal unic, ce datează din secolul al XIV-lea. Este vorba de ansamblul Bărăţia, unde se găseşte şi cel mai vechi document epigrafic din Ţara Românească.

CITEȘTE ȘI. Magnificul Ed Sheeran vine în România pentru un mega concert

În această seară, violonistul Alexandru Tomescu a susținut un concert cu vioara Stradivarius în biserica Catolică din orașul de la poalele Mateiașului. Alexandru Tomescu se află în Turneul Internațional Stradivarius 2024, METAMORFOZE, ediția a XVII-a care se desfășoară în perioada 25 iunie – 16 iulie, cu 18 concerte, în zone urbane și rurale, și aduce în prim plan lucrările lui J.S Bach, probabil cel mai fantastic talent din întreaga istorie a muzicii. Propunând lucrări care inițial au fost compuse pentru violoncel dar care sunt cântate la vioară, într-o transcripție de Werner Icking.

@guvernatorul

#ziaruldinmuscel #ziaruldinmuscelro

♬ sunet original – GUVERNATORUL

CITEȘTE ȘI. Hai pe canalul nostru de Whatsapp. Pași foarte simpli

Violonistul Alexandru Tomescu este maestul care cântă la Vioara Stradivarius Elder-Voicu, obiect de patrimoniu național, tezaur al României.

Alexandru Tomescu: „Muzica clasică nu este întotdeauna așa… pentru adormit copiii. Muzica clasică este și tumultoasă, este și rapidă. Poate să spargă și urechile dacă este o simfonie de Mahler cu 1000 de oameni acolo pe scenă.

CITEȘTE ȘI. Secretul pe care puține românce îl cunosc. Cum să faci mușcatele din ferestre să înflorească abundent

Muzica clasică îmbracă foarte multe forme. Este cu mult peste stereotipurile cu care suntem noi obișnuiți și eu cred că își are locul ei. Poate nu atât de pregnant, cum era acum 2-300 de ani, dar există acolo unde te aștepți mai puțin. De exemplu, în soneriile de telefoane – de multe ori reproduc fragmente de piese celebre. Tot felul de generice, tot felul de prelucrări. Auzeam recent <<Balada>> de Porumbescu pe ritmuri de Hip-Hop”.

CITEȘTE ȘI. Iad în trafic pe rutele ocolitoare după ce s-a închis Valea Oltului. Vezi lista

Alexandru Tomescu: „Îmi place foarte mult să ascult muzică de Johann Sebastian Bach pe ritmuri de Jazz. Și eu cred că asta arată de fapt cât de bogată este muzica clasică. Câte forme de materializare poate ea să îmbrace. Adică nu este pur și simplu într-un singur fel. Poate fi într-un milion de feluri și mesajul ei, totuși, reușește să ajungă la noi”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ziarul din Muscel (@ziaruldinmuscel)


CITEȘTE ȘI. Când va fi inaugurată autostrada Pitești – Curtea de Argeș?

Alexandru Tomescu: „Se compune, cum să nu. Sunt foarte mulți oameni care simt această chemare. Ca să te numești compozitor cu adevărat tu trebuie să simți o chemare. Darul acesta de a compune nu este ceva care se învață. Înveți diverse tehnici de orchestrație, diverse tehnici de a dezvolta o linie muzicală, dar să dai naștere unei melodii… asta nu te învață nimeni. Și nu toți marii compozitori puteau să dea naștere melodiilor. Mozart – cel mai mare compozitor – scotea pe bandă rulantă orice fel de melodii. Beethoven, în schimb, partea asta cu melodia nu prea o avea”.

CITEȘTE ȘI. Recalcularea pensiilor. Cine sunt seniorii care nu mai primesc 500 de lei pe cardurile de alimentele

Alexandru Tomescu: „Sunt, într-adevăr, mulți oameni care simt această chemare de a așterne pe hârtie ceva. Ca să fii compozitor trebuie să ai această neliniște. Trebuie să împărtășești ceva cu maximă urgență celorlalți. Și sigur că în ziua de azi, inclusiv în domeniul muzicii clasice, este o oarecare aglomerare pentru că trăim momentul prezent, momentul contemporan”.

CITEȘTE ȘI. Care a fost prima capitală a Țării Românești? De ce orașul a rămas la coada istoriei și e hate

Un obiect de tezaur al României a ajuns în complexul feudal unic din inima Muscelului

Ansamblul monumental religios Bărăţia (sec. XIV), monument istoric de arhitectură de interes naţional, este compus din trei obiective distincte: Biserica “Sfântul Iacob”, Turnul Bărăţiei şi Casa parohială.

„Ansambul a fost ridicat de către călugării franciscani veniţi din Transilvania, care s-au aşezat în oraş”, spune Mihai Ionescu, muzeograf în cadrul Muzeului Municipal Câmpulung Muscel.

CITEȘTE ȘI. Hai să experimentezi dormitul în rulote, în nordul județului Argeș

Biserica “Sfântul Iacob” este cea mai veche clădire din ansamblu, fiind interesantă prin prezenţa cunoscutei lespezi a Comitelui Laurenţiu de Longo Campo, datată în anul 1300, aflată în interior, sub altar.

CITEȘTE ȘI. Stațiunea șmecheră pentru pensionari de care aceștia habar nu au! E ideală vara și e din povești

Lespedea funerară constituie cel mai vechi document epigrafic medieval din Ţara Românească şi, în acelaşi timp, prima menţiune scrisă a oraşului Câmpulung. Textul de pe piatra de mormânt, scris în limba latină, este următorul: “Hic sepultus est comes Laurencius de Longo-Campo, pie memorie, anno Domini MCCC”, în traducere: “Aici este înmormântat comitele Laurenţiu din Câmpulung, spre pioasă amintire, în anul Domnului 1300”.

CITEȘTE ȘI. Prăpăd în supermarketurile PENNY. Pentru ce le-au luat românii cu asalt!

Lespedea funerară a fost descoperită în anii ’60 cu ocazia unor lucrări de refacere şi constituie cel mai vechi document epigrafic medieval din Ţara Românească şi, totodată, prima menţiune scrisă a oraşului Câmpulung Muscel.

Laurenţiu de Câmpulung a fost ultimul comite sas al oraşului Câmpulung (în germană Langenau), din Ţara Românească. După modelul comunităţilor săseşti din Transilvania, şi grupul de saşi stabiliţi la sud de Carpaţi a avut în frunte un comite, ce purta şi numele de „greav“.

CITEȘTE ȘI. WOW. Ce preț are cea mai ieftină Dacia Duster pe GPL în România?

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

VIDEO din orașul lui Lasconi. Aici locuiește un celebru medic cu apucături ciudate

VIDEO din orașul lui Lasconi. Aici locuiește un celebru medic cu apucături ciudate. Nici nu se poate descrie în...

Alte știri din aceeași categorie