Văleu. Cine plătește ratele la bancă dacă moare deținătorul unui credit bancar?. Întrebarea referitoare la cine va continua să plătească ratele devine o preocupare majoră pentru moștenitori. În acest context, legislația românească clarifică modul în care datoriile defunctului, inclusiv creditele bancare, sunt gestionate în cadrul moștenirii.
CITEȘTE ȘI. Hai pe canalul nostru de Whatsapp. Pași foarte simpli
La momentul decesului, patrimoniul defunctului, cunoscut și sub denumirea de masă succesorală, include toate drepturile și obligațiile acumulate în timpul vieții sale. Aceasta înseamnă că pe lângă bunurile moștenite, se transmit și datoriile, printre care se numără și creditele bancare.
CITEȘTE ȘI. Informație de ultimă oră. Clienții Raiffeisen Bank, BT, ING, BCR sau CEC Bank, provocare majoră în România
Cine intră la masa succesorală?
CITEȘTE ȘI. Câte mii de EURO câștigă un român dacă se duce pe front în Ucraina?
Avocatul Traian Pașca explică faptul că patrimoniul succesoral este compus din activ (bunurile moștenite) și pasiv (datoriile și sarcinile moștenirii). În conformitate cu art. 1.114 alin.2 din Codul Civil (Legea nr. 287/2009), moștenitorii legali și legatarii universali sau cu titlu universal sunt responsabili pentru datoriile și sarcinile moștenirii doar cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporțional cu cota fiecăruia, scrie playtech.ro.
CITEȘTE ȘI. Veste uriașă pentru cei care au carduri sociale
Moștenitorii sunt răspunzători pentru datoriile defunctului, dar numai în măsura bunurilor moștenite. Acest lucru înseamnă că bunurile proprii ale moștenitorilor nu sunt afectate de datoriile defunctului. Creditorii, inclusiv băncile, pot urmări datoriile doar în cadrul patrimoniului succesoral.
Ce înseamnă patrimoniul succesoral?
CITEȘTE ȘI. Românii care primesc 330 de lei lunar. Banii intră direct pe card, dacă depui aceste acte, rapid
Totuși, există o excepție. Dacă moștenitorul sustrage sau ascunde cu rea-credință bunuri din patrimoniul succesoral, acesta va fi obligat să plătească datoriile succesiunii și cu bunurile sale proprii. Astfel, moștenitorul trebuie să declare toate bunurile aflate în patrimoniul defunctului pentru a evita răspunderea personală pentru datoriile acestuia.
CITEȘTE ȘI. Sigur nu știai asta despre produsele Cien de la LIDL. Ce conțin? Prețurile lor au cucerit toată planeta
Când nu se moștenesc datoriile?
CITEȘTE ȘI. Locuri de muncă ca pentru baștani. Totul fără experiență. Se oferă un salariu de 24.000 lei, lunar
Există situații în care moștenirea este compusă exclusiv din datorii, fără ca moștenitorii să primească vreun activ. În acest caz, moștenitorii nu sunt responsabili pentru plata datoriilor cu bunurile lor proprii, deoarece nu au moștenit niciun activ. Într-o astfel de situație, banca nu poate urmări moștenitorii pentru datoriile defunctului. Continuarea o găsiți AICI.
CITEȘTE ȘI. Vând casă cu 7.000 de euro și cu teren mult. Anunțul care a șocat pe toată lumea, dar e real!
CITEȘTE ȘI. Cine sunt românii super norocoși care scapă de impozite pe toate liniile
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.