5.2 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

VIDEO: Centrul de Zi «Bambi» din Câmpulung, a împlinit 12 ani!

Alte Știri

VIDEO: Centrul de Zi «Bambi» din Câmpulung, a împlinit 12 ani!

Centrul de Zi «Bambi» functionează în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș, fără personalitate juridică, fiind înființat în data de 30.08.2006, prin Hotărârea Consiliului Județean Argeș, ca răspuns la nevoile socio-economice ale comunității locale.

Centrul de Zi «Bambi» Câmpulung oferă servicii adecvate copiilor cu vârste între 0-6 ani și familiilor acestora, are o capacitate de 45 de locuri și un program de luni până vineri, între orele 07.00-19.00.

Centrul de Zi «Bambi» este amplasat în centrul municipiului Câmpulung. Locaţia este accesibilă comunităţii, clădirea este adaptată serviciului şi beneficiază de spaţii adecvate, conform tuturor tipurilor de activităţi şi dispune de toate autorizaţiile de funcţionare, conform legislaţiei în vigoare.

Structura centrului este următoarea :

– spaţiu de aşteptare

– spaţiu primire şi triaj epidemiologic

– spaţii pentru activităţi educative

– spaţii pentru dormit

– bucătărie şi spaţii de depozitare alimente

– sala de mese

– cabinet de consiliere psiho-socială

– cabinet medical

– birou şef centru

– birou personal administrativ

– grupuri sanitare

-spălătorie, uscătorie, călcătorie, etc.

Serviciile oferite de Centrul de Zi «Bambi» sunt complementare demersurilor şi eforturilor propriei familii, aşa cum decurg din obligaţiile şi responsabilităţile părinteşti, precum şi serviciilor oferite de unităţile de învăţământ şi de alţţi furnizori de servicii, corespunzător nevoilor individuale ale copilului în contextul său socio-familial.

Principiile care stau la baza activităţii Centrului de Zi «Bambi» sunt:

  • respectarea şi promovarea cu prioritate a interesului superior al copilului;
  • egalitatea şanselor şi nediscriminarea;
  • responsabilizarea părinţilor cu privire la exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor părinteşti;
  • primordialitatea responsabilităţii părinţilor cu privire la respectarea şi garantarea drepturilor copilului;
  • asigurarea unei îngrijiri individualizate şi personalizate pentru fiecare copil;
  • respectarea demnităţii copilului;
  • ascultarea opiniei copilului şi luarea în considerare a acesteia, ţinând cont de vârsta şi de gradul său de maturitate;
  • asigurarea stabilităţii şi continuităţii în îngrijirea, creşterea şi educarea copilului, ţinând cont de originea sa etnică, religioasă, culturală şi lingvistică, în cazul luării unei măsuri de protecţie;
  • asigurarea protectiei impotriva abuzului si exploatarii copilului;
  • Serviciile oferite de Centrul de Zi «Bambi» Câmpulung sunt:
  1. Asigurarea unor servicii de îngrijire şi supraveghere a copiilor cu vârste între 0-6 ani, prin personalul specializat.
  2. Asigurarea unui program de educaţie timpurie adecvat vârstei, nevoilor, potenţialului de dezvoltare şi particularităţilor copiilor cu vârste între 0-6 ani, prin personalul specializat.
  3. Asigurarea supravegherea stării de sănătate şi de igienă a copiilor şi acordarea de primul ajutor şi îngrijirile medicale necesare în caz de îmbolnavire, până la momentul preluării copilului de susţinătorul legal sau al internării într-o unitate medicală, după caz, prin asistenţi medicali.
  4. Asigurarea nutriţiei copiilor cu respectarea normelor legale în vigoare.
  5. Colaborarea cu familiile copiilor care frecventează instituţia şi realizarea unei relaţii de parteneriat activ cu părinţii/ reprezentanţii legali în respectarea interesului copilului prin personalul angajat specializat sau protocoale cu structuri specializate.   
  6. Asigurarea consilierii şi sprijinului pentru părinţii/ reprezentanţii legali prin personalul specializat sau protocoale cu structuri specializate.
  7. Contribuirea la depistarea precoce a situaţiilor de risc care pot determina separarea copilului de părinţii săi şi sesizeaza instituţiile abilitate în acest sens, prin personalul specializat sau protocoale cu structuri specializate.
  8. Asigurarea accesului beneficiarilor la educaţie, informare, cultura, participarea la activităţi recreative şi de socializare.         
  9. Asigurarea socializării copiilor, dezvoltarea relaţiilor cu familia şi comunitatea, climatul favorabil dezvoltării personalităţii copilului;
  10. Asigurarea participării copiilor la activităţii de grup şi la programe individualizate, adaptate nevoilor şi caracteristicilor lor;
  11. Identificarea nevoilor copiilor şi ale familiilor acestora şi contribuirea la realizarea obiectivelor cuprinse în Programul personalizat de intervenţie;
  12. Psihologul completează periodic fişe cuprinzând gradul de dezvoltare psiho-motorie a copilului, precum şi starea de sănătate şi evoluţie a acestuia;
  13. Asigurarea consilierii pentru părini, a unor programe de sprijin şi educaţie pentru acestia;
  14. Dezvoltarea de programe specifice pentru prevenirea comportamentelor abuzive ale părinţilor şi a violenţei în familie;
  15. Promovarea unui model familial de îngrijire a copilului;
  16. Asigurarea protecţiei împotriva abuzului, relelor tratamente şi exploatării copilului;
  17. Asigurarea unei intervenţii profesioniste, prin echipa pluridisciplinară;
  18. Asigurarea protecţiei şi securităţii clienţilor în cadrul centrului;
  19. Asigurarea confidenţialităţii datelor şi informaţiilor despre beneficiari şi respectă etica profesională.
  20. Specialiştii centrului evaluează nevoile copiilor referitor la alte servicii de care ar trebui să beneficieze şi pe care centrul de zi nu le poate furniza. Pornind de la nevoile fiecărui copil în parte, centrul colaborează cu toţi factorii implicaţi în domeniu pentru satisfacerea nevoilor acestuia.
  21. Echipa centrului de zi iniţiază demersuri şi activităţi specifice pentru a stabili relaţii de colaborare activă cu familiile copiilor care frecventeaza centrul de zi pentru conştientizarea importantei relaţiei copil-părinte în interesul dezvoltării armonioase a copiilor
  22. Iniţierea şi organizarea de acţiuni de informare a comunităţii privind serviciile oferite şi importanța existenţei acestora pentru copiii din comunitate şi pentru familiile lor;
  23. Sprijinirea organizării de campanii de sensibilizare a comunităţii referitoare la importanţa existenţei şi dezvoltării centrelor de zi în vederea prevenirii abandonului şi instituţionalizării copiilor;
  24. Deţinerea de informaţii de specialitate în formă tipărită pe care le pune la dispoziţia comunităţii sau persoanelor interesate spre consultare.

Centrul de Zi «Bambi» Câmpulung este un  serviciu pentru protecţia copilului, cu vârste între 0-6 ani, a cărui misiune este de a preveni abandonul şi instituţionalizarea copiilor, prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară şi profesională etc. pentru copii, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere, educare etc. pentru părinţi sau reprezentanţii legali, precum şi pentru alte persoane care au în îngrijire copii.

Activităţile desfășurate în cadrul Centrului de Zi « Bambi » sunt activităţi de îngrijire, educţie, recreere-socializare, formare şi dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, consiliere pentru părinţi sau reprezentanţii legali ai copiilor.

Beneficiarii  Centrului de Zi « Bambi »:

  • copiii care provin din familii monoparentale ;
  • copiii care provin din familii aflate în dificultate din punct de vedere material, financiar sau educaţional ;
  • copiii aflaţi în grija unui reprezentant legal ce necesită sprijin în vederea creşterii şi educării acestora ;
  • copiii şi părinţii cărora li se acordă prestaţii şi servicii destinate prevenirii separarii lor;
  • copiii care au beneficiat de o măsură de protecţie specială şi au fost reintegraţi în familie ;
  • copiii care beneficiază de o măsură de protecţie specială.

Clienţii se pot adresa în mod direct acestui serviciu sau prin referire din partea autorităţilor administraţiei locale. Această referire se face în baza unui plan de servicii întocmit pentru prevenirea abandonului şi  instituţionalizării copilului. Planul de servicii este întocmit de către autoritatea locală din care provine copilul sau cu sprijinul nemijlocit al acesteia.

 

Criteriile avute în vedere vor ţine seama de :

  • condiţiile materiale ale familiei;
  • programul de lucru al membrilor familiei;
  • starea de sănătate a copilului ;
  • numărul de copii din familia respectivă ;
  • posibilitatea familiei de a se adapta la programul centrului şi distanţa dintre domiciliu şi centru ;

Programul centrului de zi:

07.00 – 08.30  – Program de primire a copiilor

08.30 – 09.00  – Program de toaletă personală a copiilor

09.00 – 09.30  – Program de masă – micul dejun

09.30 – 10.30  – Program de activităţi educaţionale

10.30 – 12.00  – Program activităţi de recreere şi socializare

12.00 – 12.30  – Pregatire pentru masă

12.30 – 13.00  – Program de masă – prânz

13.00 – 13.30  – Program de pregătire pentru somn

13.30 – 16.00  – Program de somn

16.00 – 16.30  – Program de pregătire pentru masă

16.30 – 17.00  – Program de masă – gustare

17.00 – 19.00 – Program de activitati recreeative

Programul zilnic al copiilor în centru se desfăşoară ţinând cont de vârsta acestora, nivelul de dezvoltare, potenţialul, nevoile şi disponibilităţile pe care le au, asigurându-li-se, totodată,  îngrijirea de care au nevoie pentru a se dezvolta armonios (privind hrana, toaleta, somnul şi alte nevoi specifice acestei grupe de vârstă).

Activităţile se desfăşoară individual sau pe grupe de copii ţinând seama de vârsta şi achiziţiile dobandite.

Centrul de zi oferă copilului activităţi recreative şi de socializare pentru a se realiza un echilibru între activităţile de învăţare şi cele de relaxare şi de joc. Aceştia îi ajută să-şi menţină echilibrul psihic şi fizic necesar dezvoltării lor armonioase.

Centrul de zi oferă părinţilor consiliere şi sprijin la cerere sau  ori de câte ori personalul de specialitate consideră că este în beneficiul copilului şi familiei sale.

Centrul de zi  promovează şi aplică măsuri de protejare a copiilor împotriva oricăror forme de intimidare, discriminare, abuz, neglijare, exploatare, tratament inuman sau degradant – existenţa în cadrul centrului a unui Registru de sugestii şi reclamaţii.

Structura de personal a Centrului de Zi «Bambi» Câmpulung este stabilită de DGASPC Argeş, aprobată de CJ Argeş, cuprinde 33 posturi din care 29 sunt ocupate şi este formată din următoarele categorii :

  • Personal de conducere – şef centru – 1 post
  • Personal de specialitate, de îngrijire şi asistență :
  • asistent social – 2 posturi
  • psiholog – 1 post
  • psihopedagog – 1 post
  • educator/instructor de educaţie – 7 posturi;
  • asistent medical generalist – 4 posturi;
  • asistent medical dietetică – 1 post
  • infirmieră – 8 posturi;
  • Personal cu funcții administrative, gospodărire, întreținere – reparații, deservire:
  • economist – 1 post
  • administrator -1 post
  • spălătoreasă – 1 post
  • muncitor calificat (bucătărie) -2 posturi
  • muncitor calificat (fochist) -2 posturi
  • șofer – 1 post
Ultimele Știri

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete!

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete! Echipa de...

Alte știri din aceeași categorie