30 de elevi ai Şcolii Miliare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „BASARAB I“ au participat la întreţinerea mormintelor veteranilor de război din cimitirul localităţii Lereşti.
Anul acesta se aniversează 73 de ani de la cel de-al Doilea Război Mondial la care România a participat cu peste 1.000.000 de oameni care au luptat pentru ţară, prilej pentru a ne îndrepta recunoştinţa asupra veteranilor de război, supravieţuitori ai acestui conflict militar.
Cimitirul Eroilor din Primul Război Mondial din localitatea Lereşti a fost amenajat între 1918-1920 de autorităţile locale în colaborare cu veteranii de război din zonă prin înfiinţarea a 3 gropi comune în care au fost înhumaţi aproximativ 110 eroi români necunoscuţi.
A fost reorganizat între 1922-1929 de Societatea „Cultul Eroilor“, suprafaţa fiind mărită la peste 4.000 mp, aici fiind înhumaţi, în 543 morminte individuale, peste 600 de militari români, germani (bavarezi) şi austrieci.
Pe troiţa din centrul cimitirului stă înscris: „În amintirea eroilor căzuţi pentru Întregirea Neamului şi Sfânta Jertfă o cinstim şi o mărim“, iar pe soclu „Aici odihnesc ostaşii căzuţi pe aceste locuri în Războiul 1916 – 1919“. Pe parcursul activităţii, elevii au beneficiat şi de ajutorul reprezentanţilor primăriei localităţii Lereşti, prin implicarea directă a viceprimarului Adriana Cicu.
Preocuparea pentru îngrijirea mormintelor eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă, respectul pentru trecut şi pentru înaintaşi reprezintă un indiciu cât se poate de clar al nivelului de cultură şi civilizaţie al unui popor.