3.5 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

VIDEO: JURNAL DE RĂZBOI. Cooperarea cu liderii afgani și cu Forțele de Securitate Afgane

Alte Știri

Cooperarea cu liderii afgani și cu Forțele de Securitate Afgane, reprezintă cheia succesului acțiunilor executate de militarii noștri, cât și de cele ale partenerilor de coaliție. Tocmai din acest motiv executarea misiunilor de tip Security Shura reprezintă un aspect esențial, care ne sprijină în identificarea posibilelor activități insurgente din zonă, cât și pentru faptul că astfel de întâlniri conferă siguranță pentru liderii afgani și oamenii lor, comandantul Batalonului 30 Protecția Forței “Vulturii Carpaților”, locotenent-colonel Ionuț Ilinca.

Militarii batalionului au executat și misiuni în aria de responsabilitate în care au avut loc întâlniri centrate pe tema securităţii din zonă şi pe problemele cu care se confruntă comunitatea locală. Discuţiile au loc între liderii comunităţii din zona de responsabilitate, forţele de coaliţie şi forţele de securitate şi apărare afgane. Misiunea în termeni militari se numeşte security shura”.

Baza Aeriană Militară Kandahar, Afganistan, o dimineață aparent nu suficient de caldă pe cât induce tipul climei din zonă, însă în câteva ore temperatura va urca ușor peste 35 de grade, deși este primăvară, este luna Martie. Și încă nu e vară, mă „îmbărbătează” un militar care se pregătește pentru o nouă misiune în aria de responsabilitate. Ne pregătim și noi, pentru că îi însoțim pe militarii Plutonului 3 din Compania 1 Panthers. Alături de noi este prezent şi comandantul de batalion, locotenent-colonel Ionuț Ilinca. Nu este prima dată când participă la misiuni în afara bazei şi acest aspect dă încredere şi mai mare militarilor din subordinea sa.

Participarea alături de ei la o misiune în aria de responsabilitate necesită o pregătire temeinică. Ni se explică ce putem întâlni pe traseu și chiar dacă fiecare militar își știe rolul în patrulă, informațiile primite pot evita pericolul, aparent iminent. Toate aceste precizări sunt făcute de un tânăr sublocotenent, Corneliu Koss. Toți ochii sunt ațintiți asupra lui. Este stăpân pe el și își cunoaște bine misiunea. Întotdeauna în afară de îndeplinirea misiunii dorește să își aducă toți oamenii în bază teferi.

Prin grupa de comunicații din plutonul sprijin luptă, se verifică tehnica de comunicații, aspect foarte importanant în desfășurarea misiunilor. Verificarea armamentului fiecăruia este atributul fiecărui comandant care se asigură în același timp că toată lumea știe ce are de făcut. Se încheie pregătirea şi, fără să fie nevoie de o comandă, ne descoperim şi rostim în cor rugăciunea Tatăl Nostru. Preotul ne binecuvântează pe fiecare în parte, ritual respectat cu sfinţenie înainte de plecarea în fiecare misiune.

Plutonul este pregătit pentru misiune: fiecare militar se urcă în MRAP(Mine-Resistant Ambush Protected) și își ocupă locul cu mult înainte stabilit. Se aud prin stație indicațiile pentru deplasare de la comandantul patrulei. Roțile mașinilor blindate scrâșnesc pe pietrele deja măcinate de soare, furtuni de nisip și uneori ploi abundente. Ne punem în mişcare şi rulăm uşor către ieşirea din bază.

Încep raportările prin radio la punctul de comandă al companiei, verificarea legăturii cu celelalte autovehicule din coloană. Vom fi supravegheaţi aerian, vom avea legătură radio. Comandantul batalionului privește uşor către membrii echipajului. Sunt oamenii lui, a participat activ la tot procesul de instruire a lor din țară, s-a instruit alături de ei, are încredere deplină  în vulturașii lui, (cum preferă să îi alinte) și își doreşte să se întoarcă cu toți acasă.

Ieșim din bază și ne îndreptăm spre districtul Dand. Întâlnirea de azi este centrată pe tema securităţii din zonă şi pe problemele cu care se confruntă comunitatea locală, discuţiile urmând să aibă loc între liderii comunităţii din zona de responsabilitate, forţele de coaliţie şi forţele de securitate şi apărare afgane. Misiunea în termeni militari se numeşte “security shura”.

De îndată ce ieși în aria de responsabilitate, nu poate trece neobservat contrastul atât de evident. În stânga noastră, lanurile de grâu crud care preț de o secundă te trimite cu gandul la o imagine asemănătoare a lanurilor interminabile de grâu din Câmpia Bărăganului, efectiv te transpui pentru un moment „acasă”. Fascinat de trăirea scurtă, încerci să o prelungești întorcând instant privirea spre dreapta cu gândul că vei vedea pădurile dese ale Carpaților, Masivul Leaota – locul în care ne-am pregătit cu toți, însă ești adus la realitate atunci când ți se arată munții gri fără pic de vegetație și care parcă ne supraveghează non-stop. Lăsăm în urma noastră deșertul și lanurile de grâu și ne îndreptăm spre obiectiv. La câteva sute de metri depărtare se zăreşte un sat.

Departe de mine gândul să contrazic afirmații precum, nici o misiune nu seamănă cu cealaltă, total de acord, însă este un numitor comun al acestora, la toate misiunile executate în aria de responsabilitate, există o secvenţă care se repetă. Sunt ei, copiii afgani, care apar asemenea orei exacte în momentul în care intrăm în zonă şi  care însoţesc coloana de vehicule până la locul de întâlnire. Nu poţi să nu-i observi, nu poţi să-i ignori, nu poţi să nu le oferi ceva. Sunt foarte impresionat de copii, îmi aduc aminte de fetița mea, când le văd entuziasmul în momentul apariției noastre, de aceea tot timpul iau ceva la mine pentru a le oferi, ne-a transmis sergentul major Negru Ionuț.

Debarcăm si totul se transformă într-un dispozitiv de siguranţă cu elemente bine definite. Devenim şi mai atenţi. Copiii ni se alătură vorbind în limba lor. Fără să pierdem din vedere dispozitivul, oferim copiilor apă şi dulciuri. Comandantul de batalion, comandantul de companie şi cel al patrulei, însoţiţi de îngerii păzitori, înaintează spre întâlnirea cu liderul local. Intrăm în biroul acestuia. Pe masă sunt așezate pahare cu ceaiul a cărui rețetă numai afganii o știu. Ne zâmbesc și ne invită să gustăm din licoarea aburindă. Nu poți să-i refuzi pentru ca ar considera că îi jignești profund și nu ai încredere îi ei.

Aflați în mijlocul populației afgane, nu putem neglija un aspect foarte important, cultura. Mult diferită de cea pe care noi o cunoaștem, cultura afgană se diferențiază prin obiceiuri, tradiţii și religie și trebuie bine înțeleasă de militarii români. Respectul fiind elementul care stă baza relațiilor interpersonale în societatea afgană. Prin urmare, acțiunile noastre denotă respect astfel, suntem asimilați uşor, sporim încrederea populației în Forțele de Coaliție și ne îndeplinim obiectivele, chiar dezvoltăm relații de prietenie.

Discuțiile curg. Se povestesc întâmplări, se fac precizări, se stabilesc detalii. După aproximativ o oră şi jumătate, subiectul discuţiilor pare a fi epuizat. Încercăm o relaxare a dialogului, începem să vorbim despre România, despre obiceiurile noastre, iar dialogul curge calm. La un moment dat, liderul afgan spune că discuţiile s-au încheiat și fiind vremea frumoasă, ne pofteşte politicos să luăm masa împreună cu el şi cu invitaţii săi afară în curte. Nu putem să nu apreciem ospitalitatea afganilor, din puținul pe care îl au, împart cu noi bucatele lor, care de cele mai multe ori, sunt și gustoase.

Terminăm masa relativ repede şi ieşim la oamenii noştri însoţiţi de lideri afgani. Ne luăm rămas bun de la ei, asigurându-i de toată cooperarea noastră. Liderul afgan mulțumește militarilor români pentru sprijinul acordat sătenilor lui. Pentru modul în care forțele românești își desfășoară misiunile în regiune, pentru felul cum aceștia cooperează cu forțele de securitate naționale, armata și poliția națională afgană. Acest aspect este resimțit de populația locală prin reducerea acțiunilor insurgente care le pun viața în pericol, fapt benefic pentru derularea unei vieți cotidiene normale într-o societate liberă și democrată.

Cooperarea cu liderii afgani și cu Forțele de Securitate Afgane, reprezintă cheia succesului acțiunilor executate de militarii noștri, cât și de cele ale partenerilor de coaliție. Tocmai din acest motiv executarea misiunilor de tip Security Shura reprezintă un aspect esențial, care ne sprijină în identificarea posibilelor activități insurgente din zonă, cât și pentru faptul că astfel de întâlniri conferă siguranță pentru liderii afgani și oamenii lor, ne-a transmis comandantul batalonului locotenent-colonel Ionuț Ilinca.

Strângem dispozitivul şi ne îmbarcăm cu destinaţia Baza Aeriană Militară Kandahar. Camarazii de la poarta de acces ne primesc zâmbind. Verificăm încă o dată armamentul și comunicațiile. Pe lângă experiența câștigată într-o astfel de misiune, cea mai mare bucurie este faptul că alături de militarii mei putem raporta încă o misiune încheiată cu succes, ne transmite sublocotenentul Corneliu Koss.

Cu mintea ageră şi atenția distributivă, cu gândul la următoarea mişcare, ca într-un joc de şah, cu capacitatea de previziune folosită la maxim, Vulturii Carpaților își fac pe deplin datoria de a menţine unui climat de securitate stabil în provincia Kandahar.

Ultimele Știri

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case!

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case! În urmă cu puțin timp a fost anunțat la 112...

Alte știri din aceeași categorie