Rezultatele Evaluării Naţionale 2015 din Argeş vor fi publicate vineri, 26 iunie până la ora 16:00, pe site-ul Edu.ro. Elevii nemulţumiţi de rezultatele de la Evaluarea Naţională 2015 vor putea face contestaţie în aceeaşi zi. Contestaţiile vor fi soluţionate în perioada 27 iunie – 29 iunie, iar rezultatele finale vor fi afişate în 30 iunie. Candidaţii pot solicita comisiei de organizare a Evaluării Naţionale să-şi vadă lucrările numai după afişarea rezultatelor finale, după contestaţii. Vizualizarea lucrării nu va duce la reevaluarea sau modificarea notelor acordate candidatului respectiv. Calculul mediei de admitere se face astfel: MA= (ABS+3 EN):4 (media de admitere este egală cu media generală de absolvire de la gimnaziu plus de trei ori media generală de la evaluarea naţională, totul împărţit la patru). Unde: MA = media de admitere; ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a; EN = media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a.
Subiectele de la Evaluare Naţională 2015 au avut un grad de dificultate mediu, specific examenelor care au ca scop evaluarea competenţelor pentru finalul ciclului gimnazial. Subiectele şi baremele de rezolvare au fost corect redactate şi nu au ridicat probleme elevilor. Pe baza notelor de la evaluarea naţională elevii vor fi admişi la liceu. La nivelul judeţului Argeş nu au apărut probleme la Evaluarea Naţională.
,,În intervalul orar 16.00 – 20.00 se pot depune contestaţiile la unităţile de învăţământ unde copii au susţinut probele scrise, după ora 20.00 contestaţiile vor ajunge către centrele de evaluare, efectiv lucrările pot fi sigilate în centrele de evaluare şi vor fi aduse, în centru de contestaţii. Conform metodologiei, preşedinte poate fi inspectorul general sau cel adjunct, cum cei doi au atribuţii foarte clare, unul este preşedinte la Bacalaureat şi unul la Evaluarea Naţională, subsemnatul va fi de data aceasta, voi crea o comisie după ora 20.00 până vor ajunge toate lucrările, nu vor fi mai mult de 50 de lucrări pentru un evaluator, între timp acesta va fi chemat sâmbătă pentru rezolvarea contestaţiilor. Aceasta este procedura pentru zilele următoare, 27, 28 iunie rezolvarea contestaţiilor, 30 iunie afişarea rezultatelor la contestaţii. Estimăm vreo 500 de contestaţii pentru fiecare disciplină, dar acest lucru este influenţat de gradul de dificultate al subiectelor, din ce am discutat cu colegii mei subiectele au fost de nivel mediu, cerinţelele au putut fi rezolvate de un nivel submediu, a cuprins întreaga programă şcolară, eu am trecut prin centre, am vorbit cu copiii, sunt bucuros că nu au mai fost probleme. Din punct de vedere organizatoric nu am avut probleme, o parte din profesori vor fi solicitaţi şi pentru problemele de la Bacalaureat, vremea a fost bună, nu au fost probleme cu reţelele de curent electric, subiectele au ajuns pe băncile elevilor la timp, au fost 126 de centre în tot judeţul. Am avut monitorizare audio şi video, implementate de anul acesta, ne-am descurcat cu aceste chestiuni tehnice”, ne-a declarat inspectorul şcolar general, Dumitru Tudosoiu.
Examenul de Bacalaureat în Argeş
În ceea ce priveşte examenul de Bacalaureat de anul acesta, din judeţul Argeş nu au existat până acum probleme. Săptămâna viitoare vor avea loc probele scrise. În anul 2015, s-au înscris un total de 5.485 elevi participanţi, din 4.622 din seria curentă, 863 din seriile anterioare. Mâine, 26 iunie este ultima zi pentru competenţele digitale. ,,La limba română a fost un număr de participanţi de 4.653 din care 4.622 din seria actuală, 31 din seria anterioară, la competenţele de limbă de circulaţie internaţională 4.430, din care 4.396, din serie curentă, 44 din serie anterioară, la competenţele digitale 4.929, 4.944 din serie curentă, 35 din serie anterioară, luni, miercuri şi vineri are loc Bacalaureatul la probele scrise, limba şi literartura română, matematică respectiv istorie, proba la alegere. Aşteptăm să primim directive cum se vor forma centrele de corectare a lucrărilor, dacă vor veni din alte judeţe, potrivit deciziei ministrului, pe de altă parte metodologia spune că un centru zonal se poate înfiinţa dar să nu existe un număr mai mare de 1.000 de lucrări, dacă calculăm lucrările din tot judeţul acestea depăşesc suma impusă, atunci trebuie să ştim din timp util, pentru că un centru nou înfiinţat înseamnă o altă comisie care va avea preşedinte un profesor universitar, dacă nu sunt suficienţi profesori, va trebui să facem o listă compusă din inspectori şcolari, directori de unităţi de învăţământ, profesori cu gradul I, se va face din acea listă o altă tragere la sorţi şi se vor desemna preşedinţii la nivel local. Acum cinci ani de zile, toate erau ocupate cu profesori universitari, de trei ani nu mai sunt aceştia atât de dornici în această activitate, vom vedea ce va fi, noi facem tot ce ne stă în putinţă să ne conformăm”, a mai precizat Dumitru Tudosoiu.
AICI GĂSIŢI MATERIALUL VIDEO ATAŞAT DESPRE EVALUAREA NAŢIONALĂ ŞI BACALAUREATUL ÎN ARGEŞ