1.1 C
Campulung Muscel
miercuri, 15 ianuarie, 2025

VIDEO: Pentru a veni în sprijinul agenților economici, se înființează Școală Profesională în Sistem Dual

Alte Știri

Pentru a veni în sprijinul agenților economici, se înființează Școală Profesională în Sistem Dual. Autoritățile locale doresc o alternativă de excelență pentru rezolvarea crizei forței de muncă și dezvoltarea economică a municipiului Câmpulung. Primarul Liviu Țâroiu a invitat 40 de agenți economici care să i se alăture în acest demers.

Formarea profesională se adresează absolvenților de clasa a VIII-a cu vârsta până la 26 de ani. Forma de organizare a învățământului profesional este organizată exclusiv la cererea agenților economici care devin furnizori de formare profesională, parteneri de practică și potențiali angajatori ai absolvenților.

Școala Profesională în Sistem Dual reprezintă un proiect de țară de mare angajament fiind, până în anul 1989, motorul dezvoltării economice și industriale a României furnizând coerența și predictibilitatea investițiilor asigurate de industrie și susținute strategic de sistemul educațional prin asigurarea de muncitori calificați.

,,Am venit din mediul rural spre Câmpulung, cu dorința de a sprijini acest oraș pentru a accesa proiecte de finanțare și de a dezvolta mediul economic. Cu mult timp în urmă lucrând cu multe școli am fundamentat acest proiect de școală profesională. Pe vremuri în acest oraș, Uzina Aro a avut o astfel de școală profesională prin care își pregătea muncitorii calificați. Modelul care exista în România înainte de 1989, era model german, provenit din companiile nemțești, de pe vremea regelui Carol, naționalizat de comuniști pentru că se potrivea perioadei de expanisiune industrială, fiecare companie avea școală sau școli care își pregătea muncitorii calificați. Am fost consilierul primului ministru, am înființat autoritatea națională pentru formarea profesională în sistem dual și îmi dedic timpul prin a-i ajuta pe agenții economici să înființeze clase în sistem dual. În ultimi doi ani au fost înființate peste 200 de clase în sistem dual, iar de anul acesta ne dorim să avem mult mai multe. La Câmpulung, din septembrie vom avea o clasă în acest sistem pentru că mai mulți agenți economici și-au exprimat această dorință”, a declarat Cornel Bertea Hanganu.

Școala Profesională în Sistem Dual se derulează pe baza unui contract de parteneriat între companie, școală și primărie. Cultura generală este asigurată de școală iar pregătirea practică de către agentul economic. Este învățământ obligatoriu de stat. Selecția elevilor se realizează de către companie împreună cu reprezentanții școlii. Agentul economic se ocupă de actualizarea curriculumului și a manualelor, asigură promovarea, identificarea și selecția elevilor. Agentul economic mai asigură cele 2000 de ore de practică în companie. Statul asigură tripla finanțare: finanțarea per elev aproximativ 5300 lei/an, finanțarea cheltuielilor administrative prin APL, bursă profesională lunară de 200 lei.

Agentul Economic asigură finanțare complementară: bursă profesională suplimentară (minim valoarea asigurată de stat) – obligatoriu, cazare, masă, transport, echipamente de protecție – opțional. Inspectorul școlar general, Dumitru Tudosoiu militează încă din 2012 pentru învățământul dual.

,,Mă bucur că la Câmpulung avem posibilitatea de a discuta despre această temă extrem de importantă. Eu din anul 2012 militez pentru învățământul dual. În anul 2012 am plecat cu 6 clase profesionale în județul Argeș, iar în pragul deschiderii școlii avem fundamentate 53 de clase de învățământ profesional și tehnic iar dualul le include. Drumul de la 6 la 53 nu a fost unul ușor, am primit solicitări, iar pe de altă parte lipsa de acțiune a școlii și a agentului economic”, a declarat Dumitru Tudosoiu.

Pe parcursul celor 3 ani de practică în cadrul companiei viitorul muncitor calificat se familiarizează cu compania și procedurile din companie și în același timp compania îl cunoaște pe acesta.Prin participarea activă la activitatea curentă a companiei, elevul își aduce aportul la creșterea productivității interne a companiei. Prin formarea de muncitori calificați în sistem dual sunt eliminate costurile de recrutare ce au ajuns la peste 1500 euro pentru un singur angajat bun. Implementarea de clase în sistem dual asigură pe termen lung necesarul optim de forță de muncă calificată și permite companiei să planifice strategii de creștere.

,,Această criză cu care ne confruntăm la Câmpulung și la nivelul întregii țări implică factorul demografic. Copiii care încep să meargă la școală sunt viitorul forței de muncă. Părerea mea este că trebuie să existe o legătură între școală și agenții economici, administrație pentru a asigura necesarul. Trebuie să ne îndreptăm către meseriile care sunt căutate pe piața muncii. Familia are un rol important de a orienta copilul spre piața muncii. Noi îi întrebăm ce vor să facă atunci când intră în șomaj și ei nu au un răspuns clar”, a declarat Paul petrescu, șeful AJOFM Câmpulung.

Ultimele Știri

Noutate absolută la Judecătoria din Câmpulung Muscel. Scrie istorie, pe bune!

Noutate absolută la Judecătoria din Câmpulung Muscel. Scrie istorie, pe bune! Miercuri 15 ianuarie, secția pentru judecători a Consiliului...

Alte știri din aceeași categorie