-0.9 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

VIDEO: Peste 1.000 de misiuni desfăşurate de jandarmi în luna mai!

Alte Știri

Inspectorul şef al I.J.J. Argeş, colonelul Gheorghe Lupescu, a susţinut  conferinţă de presă în cadrul căreia a prezentat activităţile desfăşurate şi rezultatele obţinute de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeş în luna mai 2018.

Principalele direcţii de acţiune din luna mai au fost organizarea şi executarea misiunilor de asigurare a ordinii publice la manifestările religioase, manifestările cultural – artistice, manifestări comemorative şi manifestările sportive.

Ordinea şi siguranţa publică 

Structurile de ordine publică ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş au executat în luna mai a acestui an 1.097 misiuni, în care au fost angrenaţi 2.979 jandarmi, având ca principal obiectiv creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului. 

Asigurarea şi restabilirea ordinii publice 

În perioada de referinţă, Jandarmeria Argeş a asigurat ordinea publică la un număr de 113 de misiuni, fiind folosit pentru acest gen de misiune un număr de 712 de jandarmi.

Distribuţia misiunilor de asigurare a ordinii publice executate în luna mai se prezintă astfel:

  • 41 misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia desfăşurării unor manifestări cultural – artistice;
  • 10 misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia desfăşurării unor manifestări religioase sau comemorative;
  • 43 misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia desfăşurării unor manifestări sportive;
  • 4 misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia desfăşurării unor manifestări de protest;
  • 10 misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia desfăşurării unor manifestări promoţionale/comerciale;
  • 5 misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia desfăşurării altor manifestări.

Manifestaţiile cultural-artistice, religioase, precum şi alte asemenea activităţi ce s-au desfăşurat în spaţiul public, cu aglomerări de persoane, de diferite grade de risc, precum şi situaţiile complexe apărute, au fost gestionate cu eficienţă şi profesionalism, nefiind necesară intervenţia în forţă.

Participarea la menţinerea ordinii şi siguranţei publice 

Pe raza judeţului Argeş luna trecută au fost executate 866 activităţi de menţinere a ordinii publice, misiuni ce s-au desfăşurat în sistem integrat vizând în principal asigurarea şi pregătirea efectivelor solicitate, atât în mediul urban cât şi în mediul rural, staţiuni montane şi pe traseele turistice, săptămânal analizandu-se în comun situaţia operativă, eficienţa misiunilor executate, stabilindu-se măsuri de îmbunătăţire a activităţii.

În perioada supusă analizei mai multe patrule compuse din conductori câini serviciu şi câinii de serviciu au acţionat atât în misiunile de menţinere a ordinii publice cât şi la misiunile de asigurare a ordinii publice (manifestări cultural-artistice, manifestări sportive, manifestări de protest). 

Exemplu de infracţiune constatată:

În data de 26 mai a.c., efective de jandarmi din cadrul I.J.J. Argeş au executat o acţiune punctuală pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale din domeniul tăierii, circulaţiei, depozitării, prelucrării şi comercializării materialului lemnos în zona Valea Corbului din localitatea Călineşti, judeţul Argeş.
Jandarmii argeşeni au depistat mai multe persoane care încercau să sustragă material lemnos din fondul forestier.
S-au efectuat verificări la faţa locului în urma cărora s-a procedat la întocmirea documentelor de constatare conform prevederilor legale în vigoare, rezultând un dosar penal care a fost înaintat organelor de poliţie competente teritorial (Secţiei de Poliţie Rurală Călineşti) în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăiere ilegală de arbori, infracţiune prevăzută de art. 107 din Legea 46/2008 – Codul silvic, iar materialul lemnos (1,45 metri cubi specia gorun) a fost predat în custodie Ocolului Silvic Ingleby.
De asemenea, au fost aplicate cinci amenzi contravenţionale, valoarea totală a acestora fiind de 4000 lei şi două avertismente potrivit art.8, alin. 1, lit. a (tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, fără drept, precum şi distrugerea ori vătămarea de arbori, puieţi sau lăstari) potrivit Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.

Totodată, reamintim faptul că Jandarmeria Română are competenţe potrivit Legii 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic, temei în care a efectuat, de la începutul anului 2012, acţiuni specifice în zone cu potenţial criminogen. Precizăm că activitatea Jandarmeriei are un puternic rol preventiv, dovadă fiind numărul în descreştere al faptelor prevăzute de Legea Picnului, astfel, evoluţia şi numărul constatărilor, dar şi al sanţiunilor contravenţionale în materie, odată cu implementarea legii a fost următorul:

  • anul 2012 – 25 de sancţiuni aplicate;
  • anul 2013 – 48 de sancţiuni aplicate;
  • anul 2014 – 58 de sancţiuni aplicate;
  • anul 2016 – 177 de sancţiuni aplicate;
  • anul 2017 – 179 de sancţiuni aplicate;
  • anul 2018 (până în prezent) – 66 de sancţiuni aplicate.

Faţă de cele prezentate, vă asigurăm că depunem toate eforturile pentru aplicarea legii în spiritul

şi litera sa, în serviciul cetăţenilor, în toată zona de responsabilitate a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş. De asemenea, aşa cum este firesc, aplicarea legii se face în mod egal, fără părtinire, pentru toţi cetăţenii, indiferent de statutul social.

Totodată, recomandăm cetăţenilor să ţină cont de următoarele:

  1. a) să nu distrugă, modifice ori să degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcţiile, împrejmuirile sau orice alte amenajări;
    b) să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate;
    c) să depună selectiv deşeurile de ambalaje în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de deşeuri, în conformitate cu regulile privind colectarea selectivă;
    d) să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi să îl supravegheze în permanenţă;
    e) să respecte orarul de desfăşurare a activităţii de picnic corespunzător zonei respective;
    f) să lase locul în care au desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat;
    g) să parcheze autovehiculele doar în zonele special amenajate în acest scop;
    h) să folosească pentru satisfacerea necesităţilor fiziologice doar locurile special amenajate;
    i) să nu folosească produse de igienă personală la o distanţă mai mică de 30 m faţă de cursurile de apă;
    j) să nu spele obiectele care au deservit activităţii de picnic în apele din vecinătatea zonei special amenajate pentru activităţile de picnic sau a zonei indicate pentru activităţile de picnic. Împrăştierea pe sol a apei uzate rezultate în urma activităţii de picnic sau vărsarea acesteia în apele din vecinătatea zonei special amenajate pentru activităţile de picnic ori a zonei indicate pentru activităţile de picnic sunt interzise;
    k) să nu hranească animalele sălbatice;
    l) să nu îndeparteze, să nu rănească ori să nu distrugă plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural şi/sau construit;
    m) să nu posteze semne sau mesaje;
    n) să păstreze liniştea şi să nu deranjeze comunităţile locale, viaţa sălbatică sau alţi vizitatori;
    o) să nu arunce ţigari, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate;
    p) să respecte ordinea publică şi bunele moravuri, conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
    q) să nu desfăşoare activităţi de picnic în afara zonelor special amenajate pentru activităţile de picnic şi/sau a zonelor indicate pentru activităţile de picnic. 

Prevenirea şi combaterea faptelor antisociale 

În ceea ce priveşte activitatea de prevenire şi combatere a faptelor antisociale, aceasta a fost direcţionată spre îmbunătăţirea continuă a serviciilor de ordine şi siguranţă publică prestate pentru cetăţeni şi orientată către scăderea criminalităţii stradale, ca principal indicator de eficacitate.

Privitor la activitatea de constatare a infracţiunilor, în luna mai a acestui an, au fost constatate independent 30 fapte de natură penală, fiind depistaţi 22 făptuitori. În aceeaşi perioadă de timp, au fost constatate în comun cu organele de poliţie 7 infracţiuni şi au fost depistaţi 9 autori.

De asemenea, în perioada supusă analizei, au fost aplicate 311 sancţiuni contravenţionale, din care 111 avertismente, iar valoarea sancţiunilor contravenţionale fiind de 67.350 lei.

O bună parte din sancţiuni au fost aplicate de către structura mobilă cu privire la Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Totodată, personalul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş a participat în cadrul programelor comune de prevenire şi combatere  a faptelor antisociale la 40 activităţi de pregătire anti-infracţională, antivictimală a populaţiei şi cu caracter preventiv-educativ precum: acţiuni în arene sportive, acţiuni în instituţiile de învăţământ şi acţiuni în alte zone urbane şi sedii ale unor societăţi.

În perioada supusă analizei, I.J.J. Argeş a avut de executat 45 de mandate de aducere,  astfel, un număr de 90 jandarmi au efectuat verificări în 9 localităţi cu privire la persoanele în cauză.

Ultimele Știri

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case!

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case! În urmă cu puțin timp a fost anunțat la 112...

Alte știri din aceeași categorie