VIDEO. Taborul Argeșului. Minunile din schitul care schimbă la față, mii de oameni, aproape zilnic. Tradiţia spune ba că a fost întemeiat de voievodul Vlad Ţepeş, ba că ar fi ctitoria lui Neagoe Basarab şi de o rudă a sa, Lalu. Prima atestare documentară a aşezământului este însă ceva mai recentă, datând din 1679.
CITEȘTE ȘI. Schimbarea la Față, 6 august. Tradiții strămoșești și superstiții populare
16 mai 1679 este data la care, printr-un act oficial, un anume popa Nica dona şi închina Mănăstirii Aninoasa biserica din Slănicul de Jos. Este primul document cunoscut care pomeneşte lăcaşul ale cărui începuturi s-au pierdut în istorie.
136 de ani mai târziu, în anul 1805, din motive încă necunoscute, schitul se desfiinţează, biserica fiind mutată, în jurul anului 1830, într-un sat din Vlaşca.
@www.ziaruldinmuscel.ro
CITEȘTE ȘI. Ce este interzis să faci în postul Adormirii Maicii Domnului. Cât durează
“În 1916, în plin război mondial, un călugar cu metania la Schitul Ciocanu se retrage în aceste locuri.
Monahul Irinarh Pulpea a stat singur pe acest munte până în 1922 când i se alătură un ieromonah de toată isprava: Isidor Ghimpeţeanu, venit din obştea Robaiei. Împreună încep zidirea unei biserici închinate Maicii Domnului şi toată suflarea creştinească de pe aceste deluri li se alatură”, precizează CJ Argeş în prezentarea făcută mănăstirii.
CITEȘTE ȘI. Cum să îți calculezi singur numărul de puncte de pensie, după fiecare lună de muncă
Ridicarea aşezământului s-a făcut cu eforturi uriaşe: călugării ar fi cărat cu spinarea materialele de construcţie.
De ce “Taborul Argeşului”
Aşezământul, loc de pelerinaj pentru mii de credincioşi care vin anual aici să se închine are nu unul, ci trei altare. Faptul că unul dintre altare are hramul “Schimbarea la faţă” a adus mănăstiririi supranumele de Taborul Argeşului (de la Tabor, muntele din Palestina pe vârful căruia s-a făcut schimbarea la faţă a lui Iisus).
CITEȘTE ȘI. Povestea celebrelor gogoși din târguri. Lovitură puternică după Pandemie. Ce preț au de la o lună la alta
“Viaţa monahală este reluată după anul 1930, ridicându-se în timp trei altare: biserica mare din zid ridicată în cinstea Maicii Domnului – cu hramul Naşterea Maicii Domnului şi două paraclise mai mici cu hramurile Schimbarea la faţă şi Sf. Ierarh Calinic de la Cernica. Din acest motiv Mănăstirea Slănic este numită astăzi de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Taborul Argeşului”, precizează Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.
CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.