Vizită la Albota! Argeșul este un judeţ etalon privind gestionarea deșeurilor. Jurnaliștii au putut vedea la fața locului cum sunt gestionate și tratate deşeurile în Depozitul Ecologic Piteşti – Albota.
Au fost prezenți reprezentanții A.D.I. SERVSAL ARGEȘ şi S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A. dar și autoritățile județene, alături de reprezentanții autorităților locale, în cadrul evenimentului “PORŢI DESCHISE“.
Jurnaliștilor și celor prezenți le-au fost prezentate instalaţiile de tratare mecanică şi biologică a deşeurilor municipale din judeţul Argeş. Au fost vizitate următoarele amplasamente:
– instalaţie de tratare mecanică.
– staţie de sortare deşeuri reciclabile.
– staţie de tratare a levigatului.
– platforma tratare şi stabilizare biologică.
1. Stația de tratare mecano-biologică (TMB) – S=14535 mp are urmatoarele dotari:
– zona stocare temporara deșeuri solide municipale (platformă betonată) cu S=1.016,60 mp;
– șopron depozitare temporara a deșeului solid municipal cu S = 530,00 mp; şopronul de stocare temporară a deșeurilor;
– hală tratare mecanică a deșeurilor municipal (S=2.740 mp), prevazuta cu încărcătoarele frontale care alimentează echipamentele mecanice şi este echipată cu toate utilitățile necesare (apa tehnologica/stingerea incendiilor/colectare ape uzate si rețele electrice).
Hala este prevăzută cu următoarele instalații:
· instalaţie tratare mecanică, 135.000 to/an (432 to/zi);
· instalaţie NIHOT cu capacitatea de 43.000 t/an cu scopul scăderii umidităţii RDF-ului rezultat din instalaţia TM (capacitate ce se integrează în capacitatea instalaţiei de tratare-mecanică);
· platforme compostare pentru tratare biologică, astfel: 8 platforme de compostare (S=7860 mp) pentru deşeurile rezultate de la instalaţia TM cu o capacitate totală de 51.000 t/an (cca. 196 t/zi pentru o perioadă de lucru de 265 zile/an).
Echipamente fixe (buncar alimentare cu banda transportoare, benzi transportoare, tocator Hass, separator magnetic metale, ciur rotativ fıx, separatoare magnetice nemetale) dispuse pe o platforma betonata in interiorului halei de tratare mecanica;
Echipamente mobile: volă cu cupă Volvo;
2. Platforma de compostare are următoarele dotări:
– Linii de ventilație alimentate de ventilatoare centrifugale de înaltă presiune cu acționare directă, cu o capacitate de ventilație de 71-80 mc/min., controlate automat pe baza măsurătorilor transmise de sonda de temperatura aflata in materie;
– Conducte riflate PE de 200 mm, conectate la ventilator;
– Sonda de temperatură si oxigen;
– Membrană semipermeabila;
– Sistem de rulare/derulare a prelatei;
– Sistem de monitorizare a procesului;
– Instalație electrica de comanda;
– Intorcator de brazde pentru compostare;
– Tocator deşeuri verzi, capacitate cca. 20-30 t/oră;
– Ciur rotativ Beyer;
– Tocător HUSMANN.
3. Unitate de tratare primara a levigatului provenit din depozite de deseuri municipale nepericuloase-nanoFlocTMprevazuta cu mixer de inertizare namol – 9 m3/h, respectiv 216 m3/zi.
Din punct de vedere tehnologic nanoFlocTM este un proces de tratare primara a levigatului, efectuat printr-un procedeu electro-chimic care conduce la reducerea incarcarilor levigatului. Procedeul are ca obiectiv coagularea contaminantilor din levigat in vederea eliminarii si inertizarii acestora.
Electrocoagularea este un proces de destabilizare a materiilor suspendate, similar cu procesul de coagulare dar care presupune introducerea unui curent electric in levigat. Curentul electric furnizează o forță electromotivă puternică care provoacă o serie de reacții chimice dupa cum urmează:
– Dizolvarea emulsiilor din reacția ionilor de oxigen și hidrogen cu substanțe emulsionate și formarea unui material insolubil în apă ușor de separat;
– Halogenare prin legarea ionilor metalici de halogeni, pesticide, erbicide si fenoli, ducand la formațiuni mari insolubile în apă;
– Oxidarea compușilor organici și anorganici în urma producerii fracțiilor de oxigen;
– Precipitarea materiilor coloidale prin schimbarea sarcinilor electrice ale materiilor aflate în suspensie;
– Totodată electronii injectați în levigat crează o presiune osmotică capabilă să rupă pereții celulari ai microorganismelor și compușilor unicelulari.