Vom primi salariul în euro. De când se va aplica în România și cât va fi cel minim. Salariul minim european va fi implementat în România de la 1 ianuarie 2025 și nici un român nu va mai câștiga sub 500 de euro net, transmite fostul ministru al Muncii, Marius Budăi.
Acesta ar fi primul pas spre implementarea salariului minim european. Declarațiile lui Budăi se bazează pe o directivă europeană prifind salariul minim european, care va trebui implementată de România.
CITEȘTE ȘI. Românii greu încercați vor primi tichete de la STAT pentru masa de Paște!
Directiva 2041/2022 privind salariul minim adecvat în UE a fost adoptată la 4 octombrie 2022. Potrivit documentului, statele vor adopta măsurile necesare pentru a se conforma directivei până la 15 noiembrie 2024.
Vom primi salariul în euro. De când se va aplica în România și cât va fi cel minim
Potrivit documentului, în vederea îmbunătățirii condițiilor de trai și de muncă în Uniune, în special a gradului de adecvare al salariilor minime pentru lucrători, pentru a contribui la convergența socială ascendentă și a reduce inegalitatea salarială, directiva instituie un cadru pentru:
- un grad corespunzător de adecvare a salariilor minime legale, cu scopul de a asigura condiții de trai și de muncă decente;
- promovarea negocierilor colective pentru stabilirea salariilor;
- îmbunătățirea accesului efectiv al lucrătorilor la drepturile de protecție a salariului minim în cazurile prevăzute de dreptul național și/sau de convenții colective.
CITEȘTE ȘI. Bani pe lângă pensie. Se acordă 4.500 de lei pe loc, pensionarilor! Ce au de făcut rapid
Statele membre cu salarii minime legale vor institui procedurile necesare pentru stabilirea și actualizarea salariilor minime legale.
Procesele de stabilire și actualizare vor fi ghidate de criterii stabilite pentru a contribui la gradul lor corespunzător de adecvare, în scopul atingerii unui nivel de trai decent, al reducerii sărăciei persoanelor încadrate în muncă, precum și al promovării coeziunii sociale și a unei convergențe sociale ascendente și al reducerii diferenței de remunerare între femei și bărbați.
CITEȘTE ȘI. Cine sunt beneficiarii cardurilor care au fost alimentate cu 500 de lei. Banii sunt de la Stat
Statele membre vor defini aceste criterii în conformitate cu practicile lor naționale în dreptul intern relevant, în decizii ale organismelor competente sau în acorduri tripartite.
Criteriile trebuie să fie definite într-un mod clar. Statele membre pot decide cu privire la ponderea relativă a respectivelor criterii, ținând seama de condițiile lor socioeconomice de la nivel național.
CITEȘTE ȘI. Vești grozave pentru pensionari. Cardurile le vor fi alimentate cu 750 de lei
Criteriile naționale menționate trebuie să includă cel puțin următoarele elemente:
- puterea de cumpărare a salariilor minime legale, luând în considerare costul vieții;
- nivelul general al salariilor și distribuția acestora;
- rata de creștere a salariilor;
- nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.
Statele membre vor folosi valori de referință orientative pentru a ghida evaluarea gradului de adecvare a salariilor minime legale.
În cazul statelor membre care folosesc un mecanism de indexare automată, actualizarea salariilor minime legale se va face cel puțin o dată la patru ani.